A nyár vége felé sok szülő szembesül azzal, hogy vészesen közeleg a szünet vége. Már most érdemes átnézni mire van szükség, mit kellene pótolni az iskolakezdésig. Ezek a kiadások akár meghaladhatják egy elsős gyermeknél a 100 ezer forintot. Sokan vannak, akik ezt az összeget csak hitelből tudják kifizetni, de melyik hitelt érdemes választani? A HVG összeállítása.

Még vége sincs a nyárnak, sokan még haza sem jöttek a nyaralásból, de a gyermekes családok előtt máris itt az újabb kihívás. Szeptembertől kezdődik az iskola, és ez komoly kiadásokkal járhat.

Mennyibe kerül a tanév kezdete?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mégis mennyibe kerülhet az iskola kezdés, mi mindent kell vásárolni? Ez családonként eltérő, függ a gyermekek számától, életkorától. Ezért három eltérő élethelyzetben lévő család példáján keresztül mutatjuk be a lehetséges kiadásokat:

  • Egy család egy elsős, iskolakezdő gyermekkel
  • Egy család egy harmadik osztályos gyermekkel
  • Egy család két gyermekkel, egyikük elsős, a másik harmadik osztályos

Ennél természetesen lehet többet is költeni, az egyes tanszerek, eszközök kiválasztásánál igyekeztünk kedvező árú terméket választani. Egy elsős gyermeknél a legnagyobbak kiadások, hiszen számára mindent meg kell vásárolni.

Érdemes mindig több helyen is tájékozódni a vásárlás előtt, hiszen több ezer, akár tízezer forint megspórolható egy jó akcióval. Pénzt takaríthatunk meg azzal is, ha a családban lévő idősebb gyermek korábbi tanszereit megörökli a fiatalabb testvér.

Mindezek figyelembevétele mellett is jelentős kiadások lehetnek, és már 45 ezer forint is megterhelő lehet egy családnak nyaralás után. Sőt, azoknak még nagyobb áldozatot jelenthet, akik nyaralni se tudtak elmenni. Sokaknak közülük hitelt kell igényelniük a tanszerek vásárlásához.

Melyik hitelt milyen esetben érdemes választani?

Nem mindegy, hogy 45 ezer, vagy 160 ezer forintot kell kifizetni. Eltérő összeghez ugyanis más típusú hitel lehet az ideális, emiatt a példában szereplő családok más-más megoldást választhatnak.

Egy harmadik osztályt kezdő gyermek esetében körülbelül 45 ezer forintot kell kifizetnie egy családnak az iskolakezdéskor. Ez túl kis összeg lenne személyi kölcsön igényléséhez. Amennyiben nincs ennyi pénze a családnak, ideális megoldás lehet egy hitelkártya, folyószámlahitel igénylése.

A hitelkártya akkor lenne megfelelő, ha a vásárlást követő hónapban visszafizetik a teljes tartozást. Ez a konstrukció ugyanis biztosít egy akár 45 napos kamatmentes időszakot – ennek pontos hossza a vásárlás napjától és a hitelkártya fordulónapjától függ-, sőt a vásárlás után még jóváírás is járhat.

Ha a család nem fizeti vissza a tartozást várhatóan egy hónapon belül, akkor már a folyószámlahitel éri meg jobban. Ennek kamata ugyanis éves szinten 1-2 százalékkal kedvezőbb, mint a hitelkártyáé.

Nagyobb összegnél már személyi kölcsön lehet a jó megoldás

A másik két esetben már a személyi kölcsön lehet a jó megoldás, azonban ilyen relatív kis összeg esetében a feltételek sokkal kedvezőtlenebbek. Érdemes lehet 200 ezer forintot igényelni 2 éves futamidőre, ebben az esetben annyival kedvezőbb feltételekkel juthatnánk kölcsönhöz, hogy még a magasabb hitelösszeg ellenére is kedvezőbb lenne a hitel teljes költsége.

Míg 160 ezer forintot egy éves futamidőre évi 22,27%-os kamat mellett lehet igényelni, addig a 200 ezer forint személyi kölcsön 2 éves futamidővel már 7,99%-os kamattal is elérhető. Mind a havi törlesztőrészlet, mind a teljes hitelköltség kedvezőbb a magasabb hitelösszeg esetében. Ráadásul marad plusz 43 ezer forintunk, melyet szabadon elkölthetünk. Adott esetben akár a hitel előtörlesztésére is fordíthatjuk – ennek költsége nagyságrendileg 1% –, amellyel tovább csökkenthetjük a kiválasztott hitel havi törlesztőrészletét.

A hitel megválasztásánál is érdemes először tájékozódni a bankoknál. Nem csak a legolcsóbb áruk kiválasztásánál lehet spórolni, a megfelelő hitel megtalálásával is megtakaríthat a család pár ezer forintot.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!