A kormány tavaly nyáron úgy döntött, hogy miután 2010 óta a közszolgálat számos területén rendelkezett a bérek emeléséről, ideje, hogy végül a parlamenti döntéshozók keresetét is rendezze. Az alapilletmény 18,5 százalékos emelést a Fidesz úgy kommunikálta, hogy az Országgyűlés tisztségviselőinek tiszteledíja a parlamentben végzett munkával arányos lett. 2018 szeptemberében már a megemelt fizetést kaphatták a képviselők, ám nem sokáig, hiszen idén márciustól újabb emelés következett, így gyakorlatilag egyetlen év leforgása alatt 70-77 százalékkal nőtt a bérezésük, miközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től számítva 55 százalékkal emelkedett – olvasható az mfor.hu cikkében.

A képviselői fizetések emelkedése ráadásul olyan mértékű volt, hogy ha összehasonlítjuk más nemzetek honatyáinak bérezésével, akkor kiderül: bizonyos szempontból sokkal versenyképesebbek, mint mondjuk a magyar minimálbér vagy az átlagos bruttó bér.

Miközben mindkettő az európai rangsorban a sereghajtók közé tartozik (egyaránt az ötödik legalacsonyabb), a képviselők bruttó havi tiszteletdíja ennél egy fokkal előkelőbb helyen áll. Egy - a parlament honlapján nemrég közzétett - összegzés szerint Európában a havi 3083 euró a hatodik legalacsonyabb alapjuttatás. Magyarországnál kevesebbet Lengyelországban, Horvátországban, Lettországban, Spanyolországban és Szlovákiában kapnak a képviselők.

Európán belül a legjobban fizetett honatyák a németek, akik havi bruttó 9780 eurót vihetnek haza, ez közel bruttó 3,2 millió forintnak megfelelő összeg. Mögöttük második helyen az osztrák felsőház képviselői állnak 8931 euróval, a dobogó harmadik fokára pedig a dán képviselők kerültek 8261 eurós havi bruttó fizetéssel.

A nominális rangsornál azonban sokkal érdekesebb az, hogy ezek a juttatások hogyan viszonyulnak az országokban jellemző átlagfizetéshez. Bár Magyarországon alapvetően a mindenkori átlagbérhez kötik a képviselői alapilletményt, Európa-szerte akadnak más gyakorlatok is. Van, ahol hászabályi rendelkezésben határoznak a juttatásokról, mások hozzánk hasonlóan az átlagbérhez kötik azt, és megint máshol egy fix alapilletményt szoroznak fel a betöltött tisztségekhez rendelt szorzókkal.

Éppen ezért különösen beszédes lehet, hogy az eltérő gyakorlatok fényében a magyar képviselők alapjuttatása mennyire versenyképes, nemzetközi viszonylatban vajon a képviselők munkája is annyira megbecsült-e, mint egy egyszerű átlagbérért dolgozó alkalmazotté?

Európában a 10. legjobban fizetett képviselők a magyar honatyák

A tradingeconomics.com segítségével összegyűjtöttük az európai országok friss átlagos havi bruttó keresetét, majd ennek arányában meghatároztuk a képviselői fizetéseket.

Az így kapott rangsor alapján pedig kiderül, hogy a magyar képviselők juttatása az országban jellemző bérszínvonalhoz mérve sokkal versenyképesebb. Vagyis nemzetközi viszonylatban elmondható, a magyar honatyák anyagilag megbecsültebbek, mint az egyszerű alkalmazottak.
A képviselők fizetése a magyar átlagbér 276 százaléka volt a legutóbbi kereseti adatokhoz mérten, aminél magasabb arányra mindössze 9 tagállamban van példa.

Az élen Görögország áll, ahol a havi illetmény az ottani átlagbér 685 százaléka, mögötte a lett képviselők állnak 375 százalékkal, dogobó harmadik fokára pedig a román honatyák kerültek 338 százalékkal. A régiónkból még az osztrák alsóházi képviselők állnak előttünk, ahol az átlagbér 332 százalékáért dolgoznak a tagok. Igaz, a cseh és szlovák képviselők elmaradása nem jelentős a magyarhoz képest, a havi juttatás az átlagbér arányában mindössze néhány tíz százalékponttal alacsonyabb. A legkisebb különbség a képviselői juttatás és a helyi átlagbér között a nyugati államokban van.

  • Luxemburgban az átlabér 131 százalékát viszik haza a képviselők fizetésként,
  • Dániában 139,
  • Franciaországban pedig 143 százalékát.
Azt érdemes megjegyezni azért, hogy miközben idehaza Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint teljesen rendben van az, ha a képviselők nem töltik az idejüket a plenáris üléseken, Luxemburgban minden plenáris/bizottsági ülésért, melyen részt vesz a képviselő plusz napi 122 euró jár (közel 40 ezer forint).

Miközben nominálisan átlagosan az európai tagállamok ötödik legalacsonyabb fizetéséért dolgozik egy magyar alkalmazott, úgy tűnik, önmagukban nézve mintha a képviselők se lennének nagyon túlfizetve. Ha azonban utóbbit az előbbi viszonylatában vizsgáljuk, akkor gondolhatjuk azt, hogy a magyar honatyák az országos bérszínvonalhoz képest túlfizetettek. De arra a következtetésre is juthatunk, hogy a magyar átlagbérek túl alacsonyak európai kitekintésben.

Természetesen lehetne azon elmélkedni, hogy vajon indokolt-e a politikusok ilyen mértékű fizetése. Egyes - többek között fideszes - vélemények szerint csak a munkájuk súlyának megfelelő juttatást kapnak. Mások úgy tartják, a magas fizetéssel kevésbé lesznek kitéve a képviselők a korrupciós kísértésnek.

Forrás: mfor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!