Hiába mentek egészen Orbán Viktor dolgozószobájáig a békési vízmű szakszervezeti vezetői, akik a beígért fizetésemelésüket várják a nagy részben állami vállalattól, most tovább csökken a bérük – írja a HVG.

A készenléti ügyeleti idő átírásával spórolnak rajtunk mostantól, ez pont a legkevesebbet keresők fizetését csökkentheti 10-15 ezer forinttal

– mondta az Alföldvíz Zrt. szakszervezetének vezetője. Ők voltak azok, akik tavasszal már demonstráltak a béremelésüket követelve, amelyben hivatalosan már korábban megállapodott a szakszervezetük. Majd június végén, mivel továbbra sem hajtotta végre a 131 csongrádi és békési településen szolgáltató cég a fizetésemelést, amit aláírásukkal is jóváhagytak a cégvezetők, egyenesen a miniszterelnök munkahelye elé mentek, ott adták át a petíciójukat kormányzati képviselőknek. Ekkor az érdekvédők úgy döntöttek, mivel egyeztetésekre hívták őket az ágazati minisztérium szakembereivel, hogy amennyiben nem lesz érdemi változás, akkor egy hónapon belül újabb tiltakozási akciót szerveznek. Ez a határidő telt le július utolsó napjaiban, és hidegzuhanyként érte őket az is, hogy bármiféle újabb egyeztetés helyett egy körlevelet kaptak a dolgozók, hogy a vállalat zavartalan működéséhez szükséges készenléti ügyelet időtartamát csökkentik, ami újabb jövedelemcsökkenést jelent az érintettek számára.

Egyébként azért fordultak a szaktárcákhoz, mert az Alföldvíz Zrt. olyan vízműszolgáltató, amely nem állami tulajdonú, mint az öt nagy regionális szolgáltató, hanem a harmadrésze békéscsabai önkormányzati, és – elenyésző más békési önkormányzati részek mellett – az állami szervezetek a legnagyobb tulajdonosok. 

Másfelől pedig az érdekvédők úgy látják, hogy a cégük, ahol dolgoznak, igen nehéz pénzügyi helyzetben van, aminek kormányzati döntések is az előidézői. Még a tavaszi demonstráció idején Miskéri László szakszervezeti vezető kifejtette, hogy a szolgáltató számára nagy terhet jelent a közművezetékek megadóztatása. A cég beszámolóiból pedig az is kiderül, hogy százmilliós tételekkel terheli meg a vállalatot az ivóvízminőség-javító program új technológiájának üzemeltetése, de egy tervezett magyar–román közös projekt bedőlése is nagy galibát okozhat.

Június végén a szakszervezet egyenesen úgy fogalmazott, hogy rövidesen fizetésképtelenné válik a cég, amit akkor az Alföldvíz Zrt. visszautasított, de azt azért elismerték, ha a tavalyi megállapodás szerint emelnék a dolgozók bérét, akkor valóban bekövetkezhetne a csődközeli állapot. Magyarul, ha a legnagyobb tulajdonrésszel bíró szervezetek tulajdonosa, az állam nem lép semmit, akkor előbb-utóbb tényleg bedőlhet a Békés, Csongrád megye nagy részén, és néhány Hajdú-Bihar és Jász- Nagykun-Szolnok megyei településen is ivóvizet szolgáltató vállalat.

Miskéri László úgy véli, hogy a dolgozóknak a lehetetlen állapothoz semmi köze, ők végzik a feladataikat, ráadásul úgy, hogy évek óta alacsonyabb a fizetésük más vízművek alkalmazotti béreinél. Ahelyett, hogy legalább minimálisan közelítenének az ágazati átlaghoz, attól csak távolabb kerülnek. A cég július 28-i döntése ellen tiltakozott az üzemi tanács is, a jegyzőkönyvbe viszont csak annyi került be a szakszervezeti vezető szerint, hogy véleményezte azt az ÜT. Miskéri szerint tarthatatlan, hogy a készenléti időt, amelyet egyébként az alapbérbér harminc százalékával számolnak, napi két órával csökkentették. Míg korábban délután héttől éjjel egyig, majd hajnali négytől reggel hétig tartott a készenlét, addig mostantól este öttől éjfélig tart. Ezen a vállalat Miskéri számításai szerint havi három és fél millió forintot spórol ugyan, de az érintettek fizetése 10-15 ezer forinttal csökken. Az Alföldvíz Zrt. szakszervezete ezért újabb tüntetést szervez két héten belül.

Megkerestük a céget is, hogyan gondolták, hogy egy megkötött megállapodást nem csak felrúgnak, de még megszorításokat is bevezetnek, ha megkapjuk a válaszukat, azt is közöljük.

Forrás: HVG

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ