A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) értékeli a kormány azon szándékát, hogy hét év után napirendre tűzte a felsőoktatási munkavállalók béremelését, de többet várt - reagált Tőrös Szilárd, a szakszervezet elnöke a csütörtökön bejelentett többlépcsős keresetnövelésre az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány előző napi döntését ismertetve csütörtökön sajtótájékoztatón bejelentette: három lépcsőben, és a teljes felsőoktatási oktatói-kutatói kör bére nőni fog, első lépésként jövő januártól 15 százalékkal a 2016. januári 15 százalékos növelést 2017-ben és 2018-ban is 5-5 százalékos béremelés követi. Összességében - a korábbi emelést alapul véve - így 27 százalékos növekedésre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók.

Az FDSZ sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem kívánja emelni az adjunktusok, tanársegédek bérarányát a professzori alapilletményhez képest, így az egykulcsos adó bevezetéséből adódó keresetkülönbséget sem kompenzálja - értékelte a bejelentett béremelési szándékot a szakszervezeti vezető.

Tőrös Szilárd jelezte: az FDSZ nem ért egyet a tervezett béremelés 3 évre történő elhúzódásával. E körülmények továbbra sem teszik vonzóbbá az oktatói pálya választását. Általános véleményük, hogy a jelenlegi bérrendszer tovább már nem tartható fenn - rögzítette, hozzátéve: az FDSZ követeli, hogy az oktatói-kutatói bértábla egészüljön ki a felsőoktatási intézményekben tanári munkakörben dolgozók (például nyelvtanárok) beillesztésével, hiszen ők is hozzájárulnak a hallgatók képzéséhez.

Kitért arra is: a kormány 2015. december 1-től az oktatást segítő munkavállalók részére 150 ezer forintos bérminimumot kíván bevezetni, amely lefedi a közalkalmazotti bértábla A1-F7 kategóriáit. Az FDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy az emeléshez szükséges pénzösszeget az intézményeknek maguknak kell kigazdálkodni.

Mint írta: nem látja viszont a kormányhatározatban a korábbi időszakban végzett közös munka alapján kialakított szempontok megjelenését.

A felvetett problémák megoldására az FDSZ elnöksége a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács (FÉT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi - közölte az érdekvédő.