A Liga Szakszervezetek a konkrét bértárgyalások megkezdése előtt a béremelések elvi alapjairól, egy hosszabb távú béremelési program kidolgozásáról szeretne megegyezni - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kiemelte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) monitoring bizottsága keddi ülésén kezdte meg a bértárgyalásokat, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) felvázolta a három évre szóló „4-szer 9" elnevezésű bérfelzárkóztatási programját, a Liga azonban nem mondott konkrét számokat.

Gaskó István kifejtette: a Liga a következő 3, legfeljebb 4 évben olyan szintű minimálbér emelést szeretne, ami megszünteti a minimálbér nettó értékének közel 20 ezer forintos lemaradását a létminimumhoz képest.

A Liga a bruttó hazai termék (GDP) növekedése, a foglalkoztatás alakulása és az infláció alapján dolgozná ki javaslatát - mondta. Hozzátette: azt is javasolják, hogy ha a feltételek jelentős mértékben megváltoznának a megállapodás ideje alatt, akkor a munkáltatók lehetőséget kapnának arra, hogy kilépjenek a bérfelzárkóztatási programból.

Kifejtette: a munkáltatói oldal elvetette a javaslatot, a kormány pedig nem nyilatkozott.

Gaskó István a további tárgyalásokról közölte: a Liga mindent megtesz annak érdekében, hogy a VKF tárgyalja a sztrájkjog problémás kérdéseit, a munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó javaslatokat.