Politikai krimi zajlott le Európában, de sikerült elfogadható megoldást kialakítani – mondta Brüsszelről, illetve Ursula von der Leyen elnökjelölti megválasztásáról a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Orbán Viktor ugyanakkor úgy fogalmazott: ne dobáljuk a kalapunkat az égbe, mert sok hiba történt az Európai Unióban az elmúlt 5 évben, amiket ki kell javítani. Ilyen a közbiztonság és a migráció kérdése – írja a 24.hu

Ursula von der Leyen német védelmi minisztert az Európai Bizottság elnökjelöltjévé választották, aki Orbán listáján a harmadik volt – mondta el a Kossuth Rádióban a kormányfő. Szerinte ezzel a magyar kormánynak sikerült érvényt szereznie annak, hogy olyan vezetőket válasszanak, akik tisztelik a nemzeteket, köztük a magyarokat is, és bevándorlásellenesek. Ursula von der Leyen Orbán szerint ilyen. „Soros György jelöltjét, Timmermanst sikerült megtorpedózni.” De  Manfred Weberből sem lett EB-elnök. Ezt követően vették elő von der Leyent.

Erős Európára van szükség, a nemzeti érdekek tiszteletben tartása mellett. A német védelmi miniszter megválasztásával erre van esély. Az, hogy egy 7 gyermekes édesanyát választottak jelzi, hogy új szelek fújnak az Európai Unióban

– mondta Orbán.

Az interjú során szóba került az is, hogy a DK-s Dobrev Klára és a fideszes Járóka Lívia is az Európai Parlament alelnöke lett, de Dobrev nem szavazta meg Járóka jelölését, holott ez fordítva a műsorvezető szerint megtörtént. Erre a miniszterelnök úgy reagált:

Ahány ház, annyi szokás. A baloldalon más szokások járnak. A jobboldal nemzeti, a baloldal internacionalista.

A miniszterelnök szerint a hazával nem szabad szembefordulni, amit láthattunk, az a kommunizmus modern formája.

Hozzátette:

az egy ökölszabály a jobboldalon, hogy soha sem utálhatjuk annyira az ellenfeleinket, mint amennyire szeretjük a hazánkat.

Szokás szerint téma volt a migráció is. Orbán Viktor szerint arra lehet számítani, hogy fokozódik a migrációs nyomás, és a kérdés napirenden lesz a következő 10-20 évben.

Millió számra akarnak majd jönni – mondta.

A civil szervezetekről vagyis az NGO-król szólva a kormányfő azt mondta, szeretné, ha Brüsszelben kimondanák, hogy NGO-knak uniós pénzt nem lehet adni. „Ez egy harci kérdés.”

Téma volt a magyar költségvetés is, amiről pénteken szavaz az országgyűlés. Orbán Viktor azt mondta, nagy ambíciói vannak, így szeretné elérni, hogy ne hitelfelvevő, hanem hitelnyújtó ország legyen Magyarország. Mint mondta:

Legyen annyi pénzünk, hogy mi adjunk kölcsön. Szeretném, ha átkerülnénk a bot jó oldalára.

Beszélt a családvédelemről és a honvédelemről is. Előbbi kapcsán megjegyezte:

Magyarországon nincs éhező gyerek, mert aki óvodába, iskolába jár, az kap étkezést.

Elmondta, lesz pénz családtámogatásra és a honvédség megerősítésére is. Mert most van lehetőség arra, hogy katonailag fejlesszük az országot. Nem kell erre sajnálni a pénzt. A júliusban startolt babaváró hitelről azt mondta:

Családvédelem 4 eleme indult el nemrég. Magyarok vagyunk, meg van a magunkhoz való eszünk, dörzsöltek vagyunk. A magyaroknak helyén van az esze, ha gazdasági ésszerűségről van szó. Ezért vártak ki sokan a júliusig, a babaváró hitel bevezetésig. Ez egy vonzó rendszer, amit létrehoztunk.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!