A Központi Statisztikai Hivatal évek óta nem közöl ilyen adatot, megint a Policy Agenda számította ki – írja a HVG.

 Tavaly havonta nettó 94 ezer 820 forint kellett egy aktív felnőttnek a tisztes, de csak szerény fogyasztást megengedő élethez. Egy két felnőttből és két gyerekből álló háztartásban 2018-ban 274 ezer 978 forint volt a létminimum

– ezt a Policy Agenda számította ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség kérésére.

Kiss Ambrus, a szervezet vezető elemzője az RTL Klub Híradójának arról beszélt, hogy a létminimumon élő háztartások nem tudnak megtakarítani, hiszen a bevételük legfeljebb arra elegendő, hogy kijöjjenek belőle egy hónapban.

szegénység,

2017-ben a magyar családok 30 százaléka még a létminimumon vagy az alatt élt. Tavaly a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt valamelyest javult ez az arány. De a minimálbért keresők is csak 91 ezer 770 forintot vihettek haza, ami kevesebb, mint a most kikalkulált létminimum. 

A Híradó megkérdezte a számításokról a Pénzügyminisztériumot, ahol a Policy Agenda kimutatását „baloldali politikai projektnek” titulálták. Megjegyezték: a kalkulációt nem tudják elfogadni, mert az Európai Unió statisztikái szerint is évről évre csökken a szegények száma, és négy éve minden évben 10 százalék fölött emelkednek a bérek.

A Híradóban emlékeztettek: a létminimumot a rendszerváltástól 2015-ig a Központi Statisztikai Hivatal számította ki, de akkor szakmai okokra hivatkozva felhagytak vele.

A Policy Agenda az úgynevezett társadalmi minimum összegét is kikalkulálta. Egy egyedül élő felnőttnek havonta 121 ezer 350, egy kétgyerekes családnak pedig 351 ezer 915 forint kell ahhoz, hogy szórakozásra és minimális megtakarításra is jusson.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!