Azonnali, 100 százalékos béremelésre lenne szükség az egészségügyben – többek között erről beszélt a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorban. Soós Adrianna azt is elmondta, hogy azokat is be kellene vonni az emelésbe, akik ebből kimaradtak.

Azonnali egyeztetést kérnek a kormánytól az egészségügy érdekvédői, miután kiderült: három éve beígért béremelést ad el új eredményként a kabinet – írta meg pár napja a Népszava. Az egészségügyi államtitkár még a múlt héten jelentette be, hogy 8 százalékkal emelik a szakdolgozók és a védőnők bérét.

Azonban hamar kiderült: arra a 8 százalékra még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kormány. A lap szerint a szakdolgozók 15 százalékának fizetése azonban ezzel együtt sem éri el a 195 ezer forintos bérminimumot. Közben az ágazati munkaerőhiány is egyre aggasztóbb: a szükségesnél akár 35 százalékkal is kevesebb ápoló lehet a rendszerben.

A Magyar Szakdolgozói Kamara szerint a bejelentés nem fedi le azt a bértáblát, amelyről korábban a kormánnyal tárgyaltak. Ezzel kapcsolatban a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy a 2016-ban elindult béremelésben már „be lett ígérve” a 8 százalék, és ez „nem egy új dolog”. Annyi eltérés van csupán, hogy az eddigiekkel ellentétben nem novemberben, hanem júliusban kapják meg ezt a dolgozók. A követező évekre vonatkozó ígéretek azonban valóban újak, azokról korábban nem volt szó. Soós Adrianna nem tartja valószínűnek, hogy más béremelésre is sor kerülne ebben az évben.

Soós azt is tisztába tette, hogy hiába beszélt az egészségügyi államtitkár arról, hogy egy 20 éves gyakorlattal rendelkező, magasan képzett ápolónő keresete 340 ezer forint, az alapbére ugyanis 220 ezer forint. Az első szám ugyanis úgy jöhet ki szerinte – ha egyáltalán –, ha az adott személy sokat túlórázik és sokat dolgozik éjszakai ügyeletben.

Soós szerint arról kellene beszélni, hogy egy magasan képzett ápolónőnek az egy órára jutó nettó jövedelme az ezer forintot sem éri el. Majd a béremelés vonatkozásában megjegyezte: „ezzel a nyolc százalékkal semmit nem lehet elérni, ez nagyon kevés”.

A szakszervezeti elnök – a kamarai adatokra hivatkozva – arról is mesélt, hogy 

nagyjából 25-30 ezer fő hiányozhat a szakdolgozók köréből.
Majd hozzátette: jelenleg 70 ezer lehet a nővérek és különböző kisegítő személyzet létszáma, míg az orvosok száma nagyjából 40 ezerre tehető az országban, igaz, utóbbiak esetében sem pontosak a számok, mert nem mindenki teljes munkaidős állásban dolgozik.

Tekintve, hogy a minimálbér is emelkedik és van, akiknek így sem fogja elérni a bére azt. Többször tettek javaslatot arra, hogy azonnali és nagyarányú emelésre van szükség, és nem lépcsőzetes formában, 3-4 év alatt – folytatta a FESZ elnöke. Majd azt is elmondta, „most rögtön kellene egy 100%-os béremelés”. Azzal már a kétezer forintot is elérné a nettó kereset óránként, de még az sem olyan sok.

Forrás: atv.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!