Az eladásra hirdetett ingatlanok mindössze 5,7 százaléka, az eladó klasszikus családi házaknak pedig csak 4 százaléka található a falusi csok-kal érintett településen – derül ki az Otthontérkép és a Knauf Insulation közös kutatásából.

 Ez azt jelenti, hogy az Otthontérkép és az Ingatlantájoló adatbázisába szerint jelenleg mindössze 4857 olyan családi házat hirdetnek eladásra tulajdonosaik országszerte, amely alkalmas a falusi csok felvételére, vagyis aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, az jobb, ha siet. Különösen azért, mert a kutatás szerint még kevesebb az olyan ház közöttük, amelyek energiahatékonysági szempontból korszerűnek számítanak.

Az eladó ingatlanok több mint fele az 1960-as és az 1980-as évek közt épült, korszerűtlen családi ház, mi több, a falusi csok-os településeken kínált házak kevesebb mint egytizede – mindössze 469 eladósorban lévő ingatlan – van leszigetelve az eredmények szerint. 

Az adatokból kiderül, hogy a szigetelt családi házak átlagos négyzetméterára közel 149 000 forint, miközben a nem szigetelteké alig több mint 64 000 forint. Az állapot mellett az ingatlanok árát leginkább az elhelyezkedés befolyásolja.

Összességében egy csok-kompatibilis, szigetelt családi ház értéke átlagosan 20,4 millió forint körül, míg a nem szigetelt házak átlagára csupán 16,5 millió forint körül alakul annak ellenére, hogy a korszerűtlen ingatlanok mérete átlagosan a duplája a korszerűekének. 

Forrás: Index

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ