Munkaügyi vita zajlott/zajlik a győri Audi Hungaria és a szakszervezet között. A szakszervezet azt kifogásolja, hogy az egyhetes januári sztrájkot követő jelentős, 18%-os béremelés előtti fizetésekkel számol a vállalat pénzügyi osztálya a prémium kiosztásakor. Szerintük több tízezer forinttól esnek el a munkavállalók, a vállalat szerint nem – írja az autopro.hu.

A szakszervezet közleményében arról írt, hogy a 2019-es prémiumkifizetés témakörében az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és a munkáltatói oldal között a kollektív munkaügyi vita a május 8-án lezárult, de számukra eredményt nem hozott.

Csaknem egyhavi plusz bért kaptak

A szakszervezet azt kifogásolja, hogy korábban a vállalat a decemberi bruttó béreket vette alapul, míg 2019-ben a januárit. A vállalat májusban a bruttó bér 0,9 százalékát utalta el prémiumként, ami csaknem egyhavi bér. A szakszervezet azt nehezményezi, hogy a 18%-os béremelés előtti fizetéssel számolt a vállalat, így akár több tízezer forinttól eshetnek el a dolgozók. 

A közleményben arról írnak, hogy az Audi Hungaria egyértelműen jelezte, nem szándékoznak semmilyen kompenzációt fizetni munkatársainknak.

Semmi nem kötelezi a vállalatot

Kérdésünkre korábban azt közölte a vállalat a prémiummal kapcsolatban, hogy annak kifizetése a munkavállalók részére a munkaadó önkéntesen vállalt juttatása. A prémium fizetéséről és mértékéről, számításának módjáról a munkaadó egyoldalúan dönt. Prémiumfizetésre vonatkozó kötelezettséget sem a munkaszerződések, sem pedig a kollektív szerződés nem tartalmaznak.

Az AHFSZ jogi lépéseket fontolgat.

Forrás: autopro.hu