Az OECD-térség közepes jövedelmű háztartásainak közel felének komoly anyagi nehézségei vannak hónap végére. Magyarországon azonban ennél jóval brutálisabb a helyzet, az OECD felmérése szerint a hazai középosztály 78,5 százaléka vallja azt, hogy küzdenie kell azért, hogy valahogy pluszba jöjjön ki hó végére. A környező országok közül Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában is jobb a helyzet. Utóbbival összehasonlítva ráadásul bődületes a különbség is, nyugati szomszédunknál ugyanis harmadannyi középosztálybeli szenved az anyagiakkal, mint nálunk – írja a Portfolio.

Az OECD-térség közepes jövedelmű háztartásainak közel felének komoly nehézséget okoz, hogy fedezni tudja háztartási kiadásait egy adott hónapban (2017)

- derül ki az OECD jelentéséből. Európában leginkább a görög középosztály az, amelyik a legjobban szenved az anyagiakkal, a déli országban ugyanis a válaszadók 94,7 százaléka válaszolta azt, hogy nehézséget okoz számára, hogy pozitívba jöjjön ki a hónap végére.

Sajnos Magyarországon is bődületesen rossz a helyzet, az éllovas Görögországot ugyanis három posztkommunista ország követi, Litvánia és Lettország mellett hazánk.

Nálunk a megkérdezett középosztálybeliek 78,5 százaléka mondta azt, hogy kiadásainak fedezése komoly gondot okoz, alig tudnak kijönni hónap végére. 

A környező országok közül Szlovákia, Szlovénia és Ausztria is előttünk jár. Sorrendben az ottani középosztálybeliek 62,5; 53,6; 27,8 százaléka mondta azt, hogy küzd a háztartásában szükséges kiadások fedezetének előteremtésével egy adott hónapban. Ebből a társaságból nyugati szomszédunk, Ausztria emelkedik ki a leginkább, ha összehasonlítjuk, ott majd harmad annyi középosztálybelinek kell küzdeni a szükséges havi kiadásokkal, mint Magyarországon.

HAVI KIADÁSAIKKAL KÜSZKÖDŐ KÖZEPES JÖVEDELMŰ HÁZTARTÁSOK ARÁNYA AZ OECD-TÉRSÉG KÜLÖNBÖZŐ ORSZÁGAIBAN (2017)

Az európai, OECD-térség élén egyébként Norvégia áll, ott a válaszadók mindössze 7,4 százalékának okoznak gondot a havi kiadások. A norvégokat második helyen Svédország, harmadikon pedig Hollandia követik, sorrendben a válaszadók 9,9, illetve 17,2 százalékának vannak anyagi jellegű gondjai a hónap végére.

Forrás: Pénzcentrum