Nem tűri az ünneprontást a belügyminiszter. Pintér Sándor nem volt hajlandó beszélni az egyenruhások béremelésének ellentmondásairól a kerítésépítésben részt vevő rendőrök megjutalmazásakor. A tárcavezető helyett a Belügyminisztérium sajtóosztálya válaszolt. A levélben az olvasható – egyebek mellett –, hogy a rendvédelmi dolgozók átlagosan nettó 26 százalékos béremelést kaptak, amivel többségük elégedett. De azt a szaktárca sem vitatja, hogy az illetményrendszer ma még nem igazságos – olvasható a HírTv oldalán.

30 százalékos béremelés jár a törvény szerint a vonulós tűzoltósoknak, ahogy a baleseteknél, gyilkosságoknál helyszínelő rendőröknek vagy a hazájukat védő katonáknak. Az adminisztrátorok illetménye 25 százalékkal, a vezetőké pedig 15 százalékkal nőtt a júliustól bevezetett életpályamodellel, legalábbis papíron – mondják a szakszervezetek.

   „Olyan anomáliák is bekövetkeztek sajnos, hogy a nagyon fiatal szolgálati idővel rendelkező rendőrök adott esetben megközelítették a már 5-10 éves szolgálattal rendelkező kollégák fizetését. Itt csak arra kell gondolni, hogy 860 hallgatót kineveztek próbaidős rendőrnek bruttó 260 ezer forintos fizetéssel, és ez igencsak megközelítette a két-három-öt éves rendőri múlttal rendelkező kollégák illetményét" – mondta Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

   A tűzoltók úgy érzik, becsapták őket. Az egyik érdekképviselet nyílt levelet írt a belügyminiszternek a hónap közepén, de Pintér Sándortól még nem érkezett válasz. „Számunkra aggályos, hogy pont azzal próbálták pályán tartani a kollégákat, hogy egy úgynevezett korpótlékot fognak bevezetni, és pont azoknál jelentkezne ez az összeg, akik tíz éve szolgálatot teljesítenek a testületnél. Na most nekik pont nem sikerült ezt a részt rendezni, mert 2019-től fog majd érvénybe lépni. Ez bizonytalan, mint a kutya vacsorája" – mondta Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

   A Párbeszéd Magyarországért szakszóvivője is a fizetési különbségeket  tette szóvá az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt, ahol Balog Zoltán tárcavezető Pintér Sándorral tartott sajtótájékoztatót a rendőrök üdültetéséről. „A vezetők bére sokkal nagyobb mértékben emelkedett, noha arányaiban kevesebb, tehát 15 százalékos béremelést kaptak, de mivel a fizetésük is magasabb, ezért jóval többet kaptak, mint azok, akik talpasok és kint vannak az utcán, akik egyébként, ahogy a levelükben olvastam, nem is érték el a 30 százalékos béremelést" – mondta Barabás Richárd, a PM szakszóvivője.

„Az első szó a köszönet, azok irányába, akik megépítették ezt a határőrizeti rendszert és akik nap mint nap biztosítják a védelmét" – mondta Pintér Sándor belügyminiszter. Jutalmul ötezer rendőr kap névre szóló Erzsébet-kártyát, amellyel év végéig foglalhatnak szállást maguknak a kijelölt hotelekben, panziókban. Az első két kártyát készenléti rendőrök vehették át a belügyminisztertől, akit a tűzoltók fizetéséről hiába kérdeztük.

– A rendvédelmi dolgozók béremelésének ügyében kérdezném, hogy a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete levélben fordult a…
– A minisztériumok sajtóosztálya várja a nem szorosan a témához kapcsolódó kérdéseket.
– Béremelés…
– Mivel nem vesznek részt a határőrizetben, most közvetlenül, mi meg azért vagyunk most itt. De nagy örömmel várom a kérdéseit, itt van Samu úr, ott áll a jobb szélén, vagy írásban odaadja, vagy pedig szóban elmondja neki. Ígérem, hogy választ kapnak rá.
– A mai napon választ kaphatunk Öntől?
– Természetesen!
– Akkor egy interjút kérhetünk az esemény után?
– Azt nem.

Információink szerint a Belügyi Érdekegyeztető Tanács novemberben összegzi a béremelés tapasztalatait

Forrás: HirTv