A teljesítményalapú fizetés terjed az Egyesült Államokban és Európában is. A módszer elvben hasznos lehet a munkaadó számára, de mindenképpen káros a munkavállalónak, az egészségére is – írja a Piac és Profit.

Egyre több munkaadó akarja ösztönözni alkalmazottainak kezdeményezőkészségét azzal, hogy azok fizetését egészben vagy részben prémium, megbízási díj, nyereségrészesedés formájában fizeti ki.

A St. Louis-i Washington Egyetem és a dániai Aarhusi Egyetem vizsgálatai azonban arra mutatnak, hogy bár a munkaadó számára hasznos lehet a módszer, az alkalmazottakat negatívan érinti. Dán kormányadatokat vizsgáltak mintegy 1300 cég 300 000 állandó és ilyen formában fizetett munkatársáról, 10 éves időszakban.

Az adatok azt mutatták, hogy azok körében ebben az időszakban 5,7 százalékkal nőtt a nyugtatók, antidepresszánsok használata – az 50 év felettieknél pedig csaknem 9 százalékkal. Ugyanakkor a nyugtatókkal élők 5-9 százalékkal nagyobb arányban hagyták ott munkahelyüket.

Ez elsősorban a nőkre vonatkozott: ők gyorsabban kerestek új munkát, ha úgy érezték, hogy állandó nyomás alatt állnak.

Az amerikai szakértők szerint a dán példa arra mutat, hogy az ilyenfajta javadalmazási módszerekkel nemcsak az érintettek, hanem a munkaadók is veszthetnek – értékes kollégákat.

Forrás: Piac és Profit

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ