Az idén januárban a hivatalos adatok szerint az előző év azonos időszakához képest csökkent a belföldi vendégek száma, a SZÉP-kártyás költések azonban közben szépen emelkedtek. Elsőre úgy tűnhet, hogy bejött a nagy mutatvány, a béren kívüli pénzekből sokat sikerült a pihenőplasztikra terelni. Részletesebben áttekintve a kép azért árnyaltabb – írja az azenpenzem.hu.

Tavaly nyáron derült ki, hogy a kormány a 2017-es brutális átrendezés után 2019-ben még durvábban nyúl bele a béren kívüli juttatások rendszerébe. Ugrott a cég által biztosított iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, az Erzsébet-utalvány kedvezményes igénybevétele

(a kép azóta kissé módosult, de a lényeg, amit mi a SZÉP-kártyára utalva az „egy maradhat” szófordulattal jellemeztünk, nem változott).

Egy átlagos béren kívüli juttatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut

– számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. Úgy tűnik, még a cégek is tanulgatják a fenekestül felfordított új szisztémát (a cafeteria elemekről és az idei szabályokról itt tájékozódhat).

Ehhez képest elsőre elég meglepő lehet, hogy a KSH által közzétett legfrissebb adatok már arra utalnak: megkezdhette győztes menetelését a SZÉP-kártya. Az idén januárban ugyanis az előző év azonos időszakához képest a belföldi vendégek valamivel kevesebb éjszakát töltöttek a különböző szálláshelyeken. Széchenyi Pihenőkártyával közben 7,4 százalékkal többet, több mint 1,1 milliárd forintot fizettek ki.

Hasítottak a szállodák

Sokszor jelezték olvasóink, és magunk is már többször tértünk ki arra, hogy a SZÉP-kártya szálláshely zsebének választása aligha járható út azoknak, akik például 5000 forintot kaptak béren kívüli juttatásként étkezési utalványban (esetenként kizárólag). Egyértelműen a tehetősebbek számára jó lehetőség a pihenőplasztik. Ez most a KSH adataiból elég világosan ki is derül. (Ahogy többeknek jeleztük: a vendéglátás zsebbel pótolható lehet az étkezési utalvány, de tény, hogy ez is azoknak jó, akik a házon kívüli étkezésre tudnak költeni.)

Miközben ugyanis a belföldi vendégéjszakák 81 százalékát realizáló szállodákban 0,6 százalékos volt 2019 januárjában az egy évvel korábbi értékekhez képest a visszaesés, a SZÉP-kártyás költések igazán éppen a szállodákban ugrottak meg.

Az olcsóbb közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban egyértelműen csökkenést hozott az előző év azonos időszakához képest az idei első hónap.

Messzemenő következtetéseket viszont még nem lehet levonni. A kormány ugyan képest nagyon gyors irányváltásokra, de a cégek és a dolgozók ezt rendre csak némi késéssel tudják követni. A tapasztalatok szerint ráadásul a januári dinamikából nem lehet következtetést levonni az éves változás mértékére. Ez különösen látványosan így volt 2018-ban. Akkor ugyanis az év első hónapjában a pihenőplasztikos költések majdnem 13 százalékkal haladták meg az egy esztendővel korábbit. Az éves mérleg azonban végül enyhe visszaesést mutatott. Különösen a nyári adatok lettek elég siralmasak (rossznyelvek szerint részben ez járulhatott hozzá a cafeteria „legyalulásához”).

Forrás: azenpenzem.hu