Elképesztő ütemben nő a gazdagok száma a világon, a Knight Frank friss elemzése szerint a következő öt évben további 43 ezer embernek lesz 30 millió dollárnál is több vagyona. Magyarországon ennyi pénzzel 213 ember rendelkezik, de Európában Németország viszi el a prímet, a városok globális versenyében pedig London nyert – írja a Portfolio.

A gazdasági kilátások romlása ellenére nem kell vagyoncsökkenésre számítani idén a Knight Frank friss vagyonjelentése szerint. A világ gazdagjainak száma a következő 5 évben 22%-kal bővülhet, ami azt jelenti, hogy

2023-ra további 43 ezer embernek lesz 30 millió dollárnál is több vagyona.

Európában 30 millió dollárnál nagyobb vagyona több mint 70 ezer embernek van, közülük a legtöbben Németországban élnek, majd az Egyesült Királyságban.

Magyarországon 213 ilyen dollármilliomos volt tavaly.

Az elemzésből többek között kiderül az is, hogy

  • Ázsia erős gazdasági teljesítményének köszönhetően 2019 lehet az első olyan év, amikor a világ dollármilliomosainak száma meghaladja a 20 millió főt. A következő öt évben Indiában nő majd legnagyobb mértékben, 39%-kal a gazdagok száma, ezt követi a Fülöp-szigetek 38, majd Kína 35%-kal.
  • A már meglévő dollármilliomosok körében végzett felmérés szerint a következő 12 hónapban vagyonuk további növekedésével számolnak. Ez a bizalom különösen az amerikai gazdagok körében erős, az itt megkérdezettek 80%-a számít vagyonának növekedésére a következő 12 hónapban.
  • Attól függetlenül, hogy lesz-e Brexit, mikor, és, hogy milyen, idén is London marad a globális vagyonközpont, miután a brit fővárosban él a legtöbb dollármilliomos a világon, New York csak a második helyre fért fel.

A tanulmány kitér arra is, hogy a világ dollármilliomosai között 26% tervezi, hogy más országba emigrál, amire a szóba jövő országok különféle állampolgári programokkal és befektetési kedvezményekkel készülnek. Ilyen például Moldova és Montenegró is.

Mindeközben Amerikában egyre nagyobb a vagyonkoncentráció

Azt, hogy milyen mértékben nő a gazdagok vagyona, jól mutatja, hogy az Institute for Policy Studies kutatása szerint a 15 leggazdagabb amerikai család vagyona már 618 milliárd dollárt tesz ki, ebből a három leggazdagabb családé közel 350 milliárd dollár.

A tanulmány szerint egy medián amerikai család vagyona alig több mint 80 ezer dollár, ami 1982 óta 3%-os visszaesést jelent. Ehhez képest a Walton, a Koch és a Mars család vagyona ugyanezen időtávon közel 6000%-kal majdnem 350 milliárd dollárra nőtt.

Érdekes megállapítás az is, hogy a tanulmány készítésekor a három leggazdagabb embernek számító Jeff Bezos, Bill Gates és Warren Buffett vagyona annyi volt, mint az ország alsó 50%-ába tartozó emberekének összesen.

Forrás: Portfolio