A kormány Családvédelmi Akciótervének egyik pontja a nagycsaládos anyukáknak biztosít szja-mentességet. Azok a szülők mentesülnek élethosszig az adó megfizetése alól, akik legalább négy gyermeket nevelnek – írja az mfor.hu.

Az akciótervvel kapcsolatos kritikák egy része ezt az intézkedést azért támadta, mert elzárja a lehetőségtől a kevesebb gyermeket szülőket. A három gyermekes anyukáknak adót kell fizetniük, a négy gyermekeseknek nem, ami e vélemények szerint igazságtalan.

A legutóbbi Kormányinfón megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy miért pont négy gyermeknél húzták meg a határt. Gulyás Gergely válaszából az derült ki, hogy az akcióterv előkészítése során

megvizsgálták a három gyermekesek szja-mentességének hatásait is, és arra jutottak, hogy az túl sokba kerülne.

„Három, illetve négy gyermek is fölmerült, de egész egyszerűen a költségvetés teherbíró képessége - úgy ítéltük meg -, hogy idén a négy gyermeket tudja elviselni. Óriási kiadást jelentene a három gyermek. Ha úgy állunk, akkor szívesen lépnénk tovább, de egyelőre erre tudunk kötelezettséget vállalni” - közölte a miniszter.

 A miniszter szavai annyiban pontosításra szorulnak, hogy

az szja-mentesség bevezetésére nem idén, hanem jövő januárban kerül sor

- ezt Gulyás jelentette be egyébként ugyanezen a Kormányinfón - tehát a 2020-as büdzsében keletkezik először bevételkiesés.

A 2016-os mikrocenzus felmérés szerint egyébként a gyermekes családok 3 százalékában volt négy vagy több gyermek, és 11,4 százalékuk nevelt három gyermeket (a kétgyermekesek 38,9 százalékot tettek ki, az egy gyermeket nevelők pedig 46,8 százalékot). Vagyis amikor Gulyás a nagy költségekről beszél, azt látjuk, hogy a ráfordításokra ötször nagyobb keretet kellene elkülöníteni a költségvetésben, mint amennyit a négy vagy több gyermekes anyák szja-mentességére szán a kormány. Természetesen a kereseti szintek befolyásolják a tényleges kiadást.

Felvetettük a miniszternek, hogy az ugyanebben a körben - tehát a négy vagy többgyermekeseknél - érvényesíthető családi adókedvezmény eleve lenullázza sok esetben a fizetendő adót. Gulyás szerint ez csak egy bizonyos összeghatárig lehet igaz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adókedvezmény bevezetése óta annyival emelkedtek a bérek, hogy ma már az átlagbérek mellett két szülő esetén megmarad valamekkora összegű adófizetési kötelezettség. Amit a most bevezetendő mentességgel lehet lenullázni.

Bérkalkulátorunk segítségével megnéztük, hogy a legutolsó átlagbér alapján milyen adófizetési kötelezettségekkel kell számolniuk a kétszülős, négy gyermekes háztartásoknak, ahol minden gyermek 20 év alatti. Abból indultunk ki, hogy mindketten átlagbért keresnek.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint tavaly decemberben 360 ezer forint volt bruttó átlagkereset Magyarországon. A kalkulátorunk számítása szerint ilyen bér mellett összesen 37 200 forint szja-fizetési kötelezettsége keletkezik a háztartásnak.

Gulyás mindezek mellett kiemelte, hogy a mentesség élethossziglan szól a nőknek. Az előkészítés során külön felhívták a kormány tagjainak figyelmét arra, hogy a gyermekvállalásnál a nők számára a kiemelten fontosak a stabilitással összefüggő garanciák. A miniszter szerint csökkent ugyan a válások száma - bár még van hova fejlődni ezen a téren - de az élethosszig tartó adómentesség olyan stabilitást jelent, amely pozitív hatással lesz a gyermekek születésére.

Forrás: mfor.hu