A szakszervezet is tudhatná, hogy a boltos világban nem az eladótérben, hanem a logisztikában, a raktárban, szállításban adják a több fizetést. A targoncást is aranyárban mérik, mindenütt. De most éppen a karbantartók és a sofőrök vezetnek bérekben, előbbiek villanyszerelő végzettséggel. Bérekben nem csak a kisboltok és a nagyboltok, hanem az eladótér és a logisztika között is kinyílt a bérolló. Összeszedtük a kétkezi munkával elérhető legnagyobb béreket, kereseti lehetőségeket, javadalmazásokat. A blokkk.com összeállítása.

Bár vannak, akik titkolják a nyilvánosság, pontosabban az álláskeresők elől, milyen javadalmazást is kínálnak. De hát akár elárulja egy boltos vállalkozás, akár nem, az elmúlt években igencsak kapaszkodniuk kellett az eladók, árufeltöltők, pénztárosok, vagy éppen a raktárosok béremelésében, hiszen a minimálbér alulról tolta, a munkaerőhiány pedig felülről húzta a javadalmazásokat. De nagyon. És a munkaerőhiány dobta a legnagyobbat a béreken (amin most nem alapbért értünk, hanem javadalmazást, szőröstül, bőröstül, már amennyi látszik is belőle).

Az elmúlt években ugrottak is szépen a keresetek, de hát ez csak az átlag:

2015

2016

2017

2018

2018/2017

2018/2015

148

161

191

219

+ 15%

+ 48%

KSH, fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete, érték: ezer forint, négy főnél nagyobb vállalkozások

Csúcsgázsik félmillió felett szakmunkás végzettségekkel

Azt néztük, hogy ha valaki állást keres, talál-e olyan boltos vállalkozást, aki elárulja előre, bárki számára látható módon, miből lehet válogatni. A módszertan most erre összpontosít, tehát milyen nyilvánosan megadott javadalmazásokkal is csábítgatják az új munkaerőt.

A nem számszerűsített javadalmazásokat nem vettük figyelembe (például egyes pótlékok, munkába járás támogatása, egészségügyi juttatások), tehát csak azt a pénzösszeget, amit az álláskereső is látott. De ha a boltos vette a fáradtságot, és valamit számszerűsített, azt beírtuk mi is, persze megjegyezve, miről is van szó. Tíz éves távlatokkal nem számoltunk, de a rövidebb időszakokra ígért javadalmazással már igen (például az Aldi megadja azt is, hogy aki nála tíz éve dolgozik, az többet kap sokkal, mint aki frissiben belép.)

Fizikai munkákról van szó, ennek megfelelő végzettséggel.

Egyes munkakörökben persze társulhat ehhez némi adminisztráció is, de középfokú, szakmunkás végzettségekről van szó általában. Megnéztük a feladatokat is, az Aldi raktári dolgozójának a kiválasztott álláshirdetés szerint például "kartonok raklapra történő összepakolása" a feladata. Bruttó 309 ezerért.

Az épületkarbantartónak van ellenőrzési és dokumentációs, adminisztrációs feladata is, de végzettségnek elég egy szakmunkás bizonyítvány is. Mint egy élelmiszerboltos eladónak.

A "tól-ig" megadott javadalmazásnál abból indultunk ki, hogy elérhető a nagyobb javadalmazás is már belépéskor, nyilván nagyobb gyakorlatot és szaktudást felmutatva (például a CBA esetében). Ezzel a módszertannal persze lehet vitatkozni, kedves nagylánc, de bevállaljuk.

A Tesco esetében is azt vettük figyelembe, amit ígért. Ő több pótlékkal és más kiegészítésekkel is számol. Akinek nem nem tetszik a módszertan, az nyugodtan utánozhatja a Tescot, bármilyen számszerűsített javadalmazást megadunk, vagy javítunk. Sajnáljuk, akinek ez a módszer nem tetszik (bizonyára kitalálható, hogy ha valaki esetleg hátrébb sodródik a bérsorban, az esetleg reklamál, aminek mi azért örülünk, mert végső célunk a közös gondolkodás, így ha valaki leírja és kéri, szívesen közreadjuk).

És betűrendben szemezgetjük a cégeket, ez most nem rangsor, mivel eltérő munkakörökről van szó. De azért lehet válogatni.

A bércsúcson most a karbantartók vannak, félmillió feletti javadalmazásokkal, őket a sofőrök követik, majd a különféle munkakörökben a raktári dolgozók.

Ez is a boltos világ része:

boltos lánc

munkakörök

helyszín

javadalmazás

megjegyzés

Aldi

raktári dolgozó

Biatorbágy

309

két év után 349 ezer forint 

épület technikus

 

521

elektroműszerész, villanyszerelő, vagy épületüzemeltetési gyakorlattal

CBA

raktári logisztikai munkatárs

Alsónémedi, vagy Törökbálint

320

ebből 20.500 forint cafetéria, a belépő ajánlás pedig 270.500 forintról indul 

tehergépjármű vezető

 

470

ebből 20.500 forint cafetéria, a belépő ajánlás pedig 420.500 forintról indul 

Lidl

göngyölegraktári dolgozó

Szigetszentmiklós

347

ebből 25.147 forint Lidl kártya 

targoncavezető

Székesfehérvár

309

 ebből 25.147 forint Lidl kártya 

karbantartó

Székesfehérvár

523

ebből 25.147 forint Lidl kártya, villanyszerelő végzettséggel

Spar

targoncavezető

 

367

2018-as átlag, pótlékok és egyéb juttatások nélkül

Tesco

multifunkciós rakodó-komissiózó

Gyál

288

beálló alapbér hat hónap után 240 ezer forint 

karbantartó

Gyál

288

beálló alapbér hat hónap után 240 ezer forint  

sofőr online kiszállítás

Budapest

373

hat hónap próbaidő után, cafetériával, más bérkiegészítésekkel együtt

Forrás: céges honlapok, elérhető havi javadalmazás, ahol szükséges, ott nyolc órára vetítve, amit a cég forintosítva ígér, cafetériával, egyes pótlékokkal együtt, kezdő, belépő bér, ahol kiszűrhető, próbaidő nélkül, érték: ezer forint

És az eladótérben előbbieknél kisebbek a javadalmazások, ami hó végén a borítékban lapul. Az Aldi ebben a sorban némi kivétel, mivel ott nyolc órára vetítve 309 ezer forint a bolti eladók fizetése egységesen.

Forrás: blokkk.com