Az európai uniós szabályozás kizárja annak a lehetőségét, hogy az állam bármilyen támogatást nyújthasson a bérfejlesztéshez a Magyar Posta Zrt. számára, tekintettel arra, hogy a vállalat teljes mértékben szabadpiaci szereplőnek minősül — áll abban a levélben, amelyet Bártfai-Mager Andrea küldött válaszként a szakszervezeti vezetőknek. Az érdekképviseletek két számjegyű bérfejlesztést követelnek, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter szerint az emelés mértékét a cég teherbíró képességének függvényében kell meghatározni.

Nem tudja biztosítani a tulajdonos a Magyar Posta Zrt.-t képviselő szakszervezetek arra vonatkozó kérését, hogy a 2017-ben a 2019-re már kialkudott hatszázalékos keresetfejlesztési mértéket a menedzsment két számjegyűre növelhesse

– áll abban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszteri válaszban, amelyet a Magyar Nemzet rendelkezésére bocsátottak.

Bártfai-Mager Andrea a szakszervezetek február 4-én kelt levelére reagálva közölte:

az állam, mint tulajdonos a hároméves bérmegállapodás betartását várja el az aláíró felektől.

A Magyar Posta Zrt. mint munkáltató az elmúlt években betartotta a hatályos megállapodásban vállaltakat, és ahogyan a szakszervezeti vezetők is jelezték, a hároméves bérmegállapodás sikeres volt – írta a miniszter. Ennek eredményeként – figyelembe véve a 2017-es 14 százalékos és a 2018-as 12 százalékos bérnövekedést is – a 2019. évi megállapodás esetén összességében 32 százalékos emelés valósulhat meg.

Bártfai-Mager Andrea felhívta a négy szakszervezeti elnök figyelmét arra is, hogy uniós jogszabályi akadályba ütközne, ha az állami tulajdonos segítséget nyújtana a kért keresetfejlesztéshez.

A postai piac liberalizációja óta a társaság teljeskörűen versenypiaci szereplőnek minősül, amelynek következtében az állami tulajdonost korlátozzák az uniós versenyjogi szabályok a Magyar Posta Zrt.-nek adható pénzügyi hozzájárulás terén. Néhány jogszabályban rögzített kivételtől eltekintve ugyanis az Európai Bizottság bármely pénzügyi segítséget tiltott állami támogatásnak minősíthet, és kötelezheti a társaságot annak visszafizetésére.

A fentiek alapján a vállalat a hatályos hároméves bérmegállapodásban foglalt legalább hatszázalékos, illetve a minimálbér, valamint a garantált bérminimum jogszabályban meghatározott nyolcszázalékos mértékű emelése közötti különbözetet a saját pénzügyi forrásainak terhére biztosítja.

Mindezek fényében a miniszter arra kérte a munkavállalói oldalt, legyen partnere a munkáltatónak abban, hogy 2019-ben reális keretek között, a vállalat teherbíró képességéhez igazodóan valósulhasson meg a bérfejlesztés. Egyik fél érdeke sem lehet más, mint hogy a Magyar Posta Zrt. hosszú távú, stabil partnere, megbízható szolgáltatója maradhasson a lakosságnak – írta Bártfai-Mager Andrea, aki egyúttal jelezte: bízik abban, hogy a bértárgyalások során a munkaadói és a munkavállalói oldal együttműködése sikeres és eredményes lesz.

Forrás: Magyar Nemzet