Miután Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédében nagy vonalakban bemutatta a kormány új, hétpontos családvédelmi akciótervét, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn reggel sajtótájékoztatót tartott a témában. A miniszterelnök vasárnapi bejelentése sok kérdést nyitva hagyott azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent pontosan az új akcióterv, annak egyes pontjai pontosan hogyan működnek majd – írja az Index.

Novák Katalin a következőket mondta a pontokról: 

A 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni, aminek a törlesztését az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel újabb három évre, de a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik. 

A program 2019 július 1-től nyílik majd meg, abba három évig lehet majd belépni. 

Ha a 10 millió forintos maximális hitelt veszik fel a fiatalok, a havi törlesztő akkor sem lesz nagyobb, mint havi 50 ezer forint. Fontos feltétele a hitelfelvételnek, hogy a felvevő nő három év munkaviszonnyal rendelkezzen.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a 10 milliós szabad felhasználású hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt, olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019. július elseje után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából húsz év. Nem jelent gondot az sem, ha a férfi már elvált egyszer.

A csok bővítéséről azt mondta, hogy a kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik. Ez szintén július elsejétől lép érvénybe, két gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság az is, hogy

eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt. 

A négy- vagy többgyermekes anyák szja-kedvezménye várhatóan a jövő évtől indul, vagyis aki legalább négy gyermeket fölnevelt, annak a nőnek élete végéig nem kell jövedelemadót fizetnie. Az államtitkár azt mondta, ilyen sehol a világon nincs még, de a kormány reméli, mások is átveszik a magyar példát. Az államtitkár kérdésekre elmondta, hogy

az szja-mentesség mindenkire érvényes lesz, akinek van már négy gyermeke, és azokra az édesanyákra is, akiknek már felnőtt gyerekeik vannak. 

A nagyszülői gyed rendszere azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni, ha a nagyszülő aktívan részt szeretne venni a gyerek nevelésében. Fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni.

A nagyszülői gyedprogram várhatóan szintén 2020-tól indul.

A kormány úgy látja, hogy egyre több bölcsődére van szükség, ezért határozta el, hogy 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. Kormányzati számítások szerint 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő, aki szeretné, bölcsibe tudja vinni a gyermekét, ehhez hiányzik az a nagyjából 20 ezer, amelyről Orbán Viktor beszélt. 

A bölcsődék bővítéséről az államtitkár az Index kérdésére elmondta: a bölcsődék építése mellett az intézmények támogatására, bővítésére is szükség van, emellett a családi bölcsődék finanszírozását is bővíteni tervezi majd a kormány. Azzal kapcsolatban, hogy az új bölcsődékben lesz-e elegendő gondozó, az államtitkár azt mondta:

a kormány a pedagógus-életpályamodell keretében már emelte a bölcsődei gondozók bérét, hogy vonzóbb legyen a szakma.

A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul. Az autóvásárlási programnál nem feltétel, hogy a szülők házasok legyenek, ahogy az sem, hogy mindenképpen egy kapcsolatból származzon a három gyermek, csak az a megkötés, hogy a család családi pótlék felvételre jogosult legyen legalább három gyermek után.

Novák azt mondta, a költségvetési források biztosítottak ezekhez a programokhoz, emiatt senkinek nem kell aggódnia. Hogy mennyibe is fog kerülni mindez a kormánynak, az attól is függ majd, hogy hányan veszik igénybe a lehetőségeket, de a kormány jelenleg azzal számol, hogy

2020-BAN MINDEZ 150 MILLIÁRD FORINTBA KERÜL MAJD A KÖLTSÉGVETÉSNEK. 

Forrás: Index