Egyelőre kilátástalan a volánosok helyzete, a kormány ugyanis döntött: a munkáltató egyelőre nem változtathat az idénre tervezett 5 százalékos bérfejlesztési mértéken – közölte kedden a volánosokat tömörítő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ).

 Mint írják,

ez minden eddiginél rosszabb helyzetbe hozhatja az ágazatot, ugyanis már nemcsak járművezetők, hanem karbantartók is tömegével hagyják el a szakmát.

A szakszervezetek már csak abban bíznak, hogy az államnak fontos a közúti közösségi közlekedés megtartása, ezért a döntéshozók talán hajlandóak év közben újraértékelni a helyzetet – olvasható a közleményben.

3 év, 30 százalék

Kevésnek bizonyult a Volán-szakmában a 2017-2019 évre aláírt bérmegállapodás, az összességében átlagosan 30 százalékos bérfejlesztés. Az aláíró szakszervezetek akkor, vagyis 2017-ben úgy ítélték meg – az ismert munkaerő-piaci körülményeket és egyéb problémákat figyelembe véve –, hogy ez egy vállalható megállapodás, amely a korábbi évekhez képest jelentős jövedelemnövekedést eredményez. Ezt most sem gondoljuk másképp – jelentette ki a közleményben Baranyai Zoltán. A Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint azonban időközben kiderült, hogy az akkor kialkudott béremelés mégsem hozta meg a szakmában a várt eredményt, vagyis, semmit nem javított az aggasztó létszámhiányon.

A KKSZ-nél feltételezik, hogy a szakszervezetek mellett az államot, mint tulajdonost képviselő kormány számára is fontos a munkavállalók megőrzésén túl a közösségi közlekedés színvonalának megtartása, a munkakörülmények jobbítása, s a jövedelmek javítása.

Erre alapozva fogalmazták meg 2019-ben a „kétszámjegyű” fejlesztési igényüket, figyelembe véve a béren kívüli juttatások nettó értékének csökkenését is – magyarázza Baranyai. A szakszervezet reméli, a szakmát elhagyók számának növekedése nem sodorja még nagyobb veszélybe a szolgáltatás ellátását.

Forrás: Világgazdaság