Csütörtökön egy hetes sztrájkot kezdtek a győri Audi-gyár dolgozói a jelentős bérkülönbségekre hivatkozva, szerintük ugyanis a magyar fizetések jócskán elmaradnak a Volkswagen-csoport más régiós gyáraiban látott szintektől. Úgy tűnik közben, hogy a győriek csehországi kollégái is akcióba lendülnek - írja a Bloomberg nyomán a Portfolio.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet csütörtökön közölte: a motor- és a járműgyár szinte száz százalékosan leállt a győri Audi-gyárban. Csalogány György, a szakszervezet elnökhelyettese arra mutatott rá, hogy a VW-csoport prémium márkájának egyik kiemelkedő gyártóhelyét érinti a mostani leállás. A dolgozók 18%-os béremelést várnak el 2019-re, miközben az Audi 10%-ot ajánlott az idei és a jövő évre is.

Friss fejlemény, hogy a cég vezetése és a szakszervezet szombat este sem tudott megállapodni a béremelésről, ezért folytatódik a sztrájk.

A hírügynökség cikke szerint a mostani sztrájk is ráirányítja a figyelmet a kelet-európai gazdaságokban zajló bárnyomásra, miközben a régió évekig az olcsó, jól képzett munkaerejével vonzotta magához a külföldi tőkét.

Csalogány György a sztrájk mögött húzódó magyarázatként a Bloombergnek nyilatkozva kiemelte:

nem magyarországi bérviszonyokban gondolkozunk, mivel ebben a tekintetben itt az egyik legmagasabb a kereset, hanem régiós viszonylatban.
A szakszervezeti vezető által megismert adatok szerint egész Európában a magyar dolgozók keresik a legkevesebbet a VW gyáraiban.

"Ha ez azt jelenti, hogy a mi béremeléseink magasabb béreket eredményeznek az egész magyar gazdaságban, akkor nekünk úgy is jó" - mondta.

Csalogány György ismertetése szerint a cseh VW-dolgozók 25%-kal, a szlovák munkások 28%-kal, a lengyel VW-munkavállalók 39%-kal, míg a belga dolgozók 3,6-szor keresnek többet a magyar társaiknál.

Az Audi nem kommentálta a szakszervezetek által közölt adatokat - írja a Bloomberg.

Közben a szintén a VW-csoporthoz tartozó csehországi Skoda Auto AS dolgozói üzenték meg csütörtökön, hogy sztrájkra készülnek, ha a hamarosan kezdődő kollektív tárgyalások nem a várakozásaik szerint alakulnak. Tavaly áprilisban 20%-os béremelésről állapodtak meg a csehek.

Forrás: Portfolio