Szombaton két alkalommal is asztalhoz ült az Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyaló delegációja és a munkáltató képviselői, ám megegyezés sem a béremelésről, sem másban nem született. Az Audi Hungaria ajánlatát - a sztrájkbizottság felhatalmazásával élve - helyből elutasították a szakszervezet nevében tárgyalók, mert azok „nem tükrözték a helyzet komolyságát”. A Népszava cikke.

 A munkáltatói ajánlat tartalmáról nem adhatott tájékoztatást Szimacsek Tibor a AHFSZ elnökségi tagja, mert mint a Népszavának megjegyezte, az Audi minden ajánlatát üzleti titokként kell kezelni. 

A múlt héten csütörtökön kezdődött sztrájkot a műszakban lévők szinte 100 százaléka támogatja,

így a győri Audi-üzemekben teljes a leállás. Az üzemekben néma csend, az emberek beszélgetnek, kártyáznak, főzőcskéznek,

egy motor vagy autó sem készül, a dolgozók fegyelmezetten várják, hogy megszülessen a szakszervezet által is elfogadható egyezség a bérkövetelésről, cafeteriakeret emeléséről, szabad hétvégéről, valamint a szabadságok felhasználásáról.

Annak ellenére, hogy

a gyár belső kommunikációs csatornáján az üzem vezetése egy levelet küldött szét a dolgozóknak és egy videóüzenettel is igyekszik elbizonytalanítani a sztrájkolókat. Mondandójuk lényege, hogy ha a szakszervezet bérkövetelését teljesítenék, az nehéz helyzetbe vinné a győri gyárat.

Ám mindez csak olaj volt a tűzre, a sztrájkolók még elszántabbak lettek - jegyezte meg Szimacsek Tibor. A munkáltatói tájékoztatóban a szakszervezet szerint rosszindulatú megjegyzés az is, hogy az AHFSZ külön kérése volt a 18 hónapos bérmegállapodás lehetősége. Ezzel szemben kifejezetten egy éves megállapodás szerepel a követeléseikben.

  Az AHFSZ elnöksége a patthelyzet, valamint a győri vezetés hozzáállása miatt úgy határozott, hogy direkt tájékoztatást küld az anyavállalat ingolstadti felelős vezetőjének, hogy személyes részvételével közösen oldják meg a kialakult helyzetet.  Mint ismeretes a sztrájk idejére nem jár bér a dolgozóknak, ezért a résztvevők sztrájksegélyt kérhetnek.

A győri gyakorlat szerint három sztrájkban töltött 8 órás műszak felett a sztrájkban töltött műszakokra nettó 5 ezer forint, 12 órás munkarend esetén pedig két alkalom felett 7500 forintot kapnak a munkások a bér helyett.

Forrás: Népszava