Az év utolsó hónapjai sok cégnél a bértárgyalások időszaka is, amelyek eredményeként kiderül, mennyivel emelkednek jövőre a fizetések. A Buksza a tárgyalások indulása előtt arra volt kíváncsi, melyek azok az ágazatok, amelyekben a hivatalos KSH-adatok szerint alacsonyabbak a havi nettó fizetések, mint az átlagnyugdíj. (A jövő évi költségvetés egyébként 1,6 százalékos nyugdíjemeléssel kalkulál.)

A legfrissebb (január-július) adatok szerint Magyarországon a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó átlagkereset 159,4 ezer forintra rúgott. A korhatárt betöltött nyugdíjasok pedig – az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság júliusi adatai szerint – átlagosan havonta 118 ,6 ezer forintot kaptak. (A nyugellátások országos átlaga havi 113 ezer forint volt, ebben benne vannak a korengedménnyel nyugdíjazottak, nyugdíjas, az árvaellátások összege stb.)

A nettó átlagkereset tehát 34 százalékkal magasabb, mint a korhatárt betöltöttek átlagos nyugdíja, ugyanakkor a keresetek között nagyon nagy a szórás; a pénzügyi szektor például 328 ezer forint nettót fizet havonta, ami duplája az átlagnak. (Igaz viszont az is, hogy a nyugdíjak között is számottevő különbségek mutatkoznak.) Maradva az átlagoknál, több olyan ágazat, munkakör van, amely a 118,6 ezer forintos nyugdíjnál is kevesebbet fizet.

A nyugdíjnál rosszabbul fizető állások

- A mező- és erdőgazdaságban és a halászatban dolgozók havi nettója 118,4 ezer forint, ami éppen elmarad a havi átlagnyugdíjtól, lényegében azonos vele

A szociális ellátásban alkalmazottak mindössze 71,1 ezer forintot kapnak, a humán-egészségügy (a szociális ellátással együtt) átlagosan havi 95,6 ezer forint nettót fizet.

- Szintén kevesebbet kapnak az átlagnyugdíjnál a vendéglátósok (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás) 102 ezer forintot vihetnek haza a KSH-átlagok alapján.

Az átlagnyugdíjnál sokkal jobban fizető állások

- A pénzügyi szektorban dolgozók 328 ezer havi nettót kapnak átlagosan.

- Az „Információ, kommunikáció"-ként megjelölt ágazat szintén 300 ezer feletti nettót ad.

- Szintén a jól fizető ágazatok közé sorolható az energiaipar („villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás" ágazat), ebben a szektorban több mint 283 ezer forint a havi nettó.

Az adatokhoz hozzátartozik, hogy valamennyi ágazatban jelentős a fizetések közötti szórás, és csak a bejelentett – statisztikailag értékelhető – adatokat tartalmazzák.

Forrás: vs.hu