A munkavállalók elárulásának tartja a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) két érdekvédelmi konföderáció, a Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok lepaktálását a kormánnyal, a 8 százalékos béremelés elfogadását. Az érdekképviseletek 13-15 százalékos követelésétől messze elmaradó ajánlattal rövid időn belül, év végére időzítve három nagyot ütött a kormány a munkavállalókon. Elég volt – írja közleményében a VSZ.

Elfogadhatatlannak tartja a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a kormány jövő évre szóló 8 százalékos minimálbér és a garantál bérminimum-emelési javaslatát, ezért mélyen elítéli, hogy a három tárgyaló konföderációból kettő - Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok - aláírta az erről szóló megállapodást.

A két szervezet elnöke ezzel gyakorlatilag lepaktált a munkáltatókkal és cserben hagyta a tagjait, a munkavállalókat

- olvasható a szakszervezet közleményében. Meleg János elnök szerint ez azért is döbbenetes pálfordulás, mert például a Munkástanácsok elnöke egészen a közelmúltig hangsúlyozta, hogy kétszámjegyű ajánlat alatt nem lehet megállapodni.

Nem is lehet ezt megállapodásnak tekinteni, csak egy paktumnak, amellyel a kormány újabb kísérletet tett arra, hogy megossza a szakszervezeteket

- véli a VSZ elnöke. - Azt a három konföderációt legalábbis biztosan - a harmadik a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) -, amelyik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán részt vett a tárgyalásokon. A MASZSZ, amelynek a VSZ is a tagja, nem fogadta el, nem írta alá a kormány ajánlatát, hiszen a munkáltatói követelés 15 százalék volt.

Ezzel a mostani megállapodással rövid időn belül háromszor ütött a kormány a munkavállalókon, jól időzítve: év végére - jelentette ki az elnök.

Az első ütés a béren kívüli juttatások megadóztatása volt, a második az Mt. rabszolgatörvénnyé silányítása, a harmadik pedig ez, ahogyan most a munkáltatókkal összejátszva két szakszervezeti konföderáció behódolt a hatalomnak

- mondta Meleg János.

Mivel ezzel a bérajánlás is megszületett, ez végtelenül megnehezíti majd a munkahelyeken a szakszervezetek dolgát, a tervezett kétszámjegyű bérfejlesztés elérését is. Ennek a következményeit, a munkaerő piaci krízis súlyosbodását is az aláíróknak kell viselniük, akik érthetetlen okból eladták a lelküket - szögezte le az elnök.

Forrás: napi.hu