Ugyan minden rendben, de egyre kevesebb az uniós forrás, kimerülőben a magyar munkaerő, és különben sem tudni, mit hoz a jövő. Kell egy B-terv a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint – írja a Népszava.

 Ugyan a magyar gazdaság „kiváló állapotban van”, de fel kell készülni arra, hogy a világgazdasági folyamatok változhatnak, és akkor szükség lesz egy „B-tervre” - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamarai elnökök kibővített elnökségi ülésén. Szerinte még húzza a gazdaságot egyebek közt a bővülő lakossági fogyasztás, az építőipar növekedése, a turizmus kiváló teljesítménye, de vannak figyelmeztető jelek.

Ilyen baljós jelként említette Parragh, hogy 2018 kilenc hónapjából ötben csökkent az export dinamikája, egyre inkább nyílik az export és a belső értékesítés közötti olló az utóbbi javára, illetve hogy

a béremelkedés mértéke jóval meghaladja a termelékenység növekedését - vagyis az iparkamara elnöke szerint túl sokat lehet keresni Magyarországon.

Említette még, hogy több előrejelzés szerint a GDP növekedésének lassulása várható, és a német konjunktúra mutató is csökkenő növekedést jelez. A kamara elnöke rámutatott arra, is hogy egyre inkább kimerülőben van a magyar munkaerő tartalék, a beruházások dinamikája mérséklődik, az uniós források szűkülnek, Magyarországon a legmagasabb az infláció az Európai Unió tagországaiban.

Mindez azt vetíti előre, hogy nem lesz az utóbbi években megszokott ütemű növekedés. A fő veszély a gazdasági növekedés fenntartásában a világgazdasági folyamatok kedvezőtlen alakulása lehet, és erre a helyzetre fel kell készülni - hangsúlyozta Parragh.

Forrás: Népszava