A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank idei utolsó kamatmeghatározó ülése lesz - a jegybank most nincs nehéz helyzetben, papírforma-döntés várható. Emellett kiskereskedelmi, kereseti statisztikák jelennek meg. Azt is megtudjuk, mi áll a rekordközelbe emelkedett államháztartási hiány hátterében – olvasható a Privátbankár cikkében.

Fixre lehet venni Matolcsyék döntését

Kedden tartja idei utolsó kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta.

Változás már csak azért sem várható, mert míg az előző kamatdöntő ülést megelőzően a vártnál lényegesen magasabb inflációról érkezett jelentés, a friss adatok épp a másik irányból okoztak meglepetést: a fogyasztói árak emelkedése nagyot fékezett novemberben.

Egyre többet vásárolunk

Szintén kedden jelenik meg az októberi kiskereskedelmi forgalom részletes tájékoztatója. Az első becslés szerint októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,6, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az adatok a forgalom növekedésének gyorsulását jelzik a szeptemberi 5,4, és különösen a 4,4 százalékos kiigazított adathoz képest.

Mennyivel keresünk többet, mint tavaly?

Csütörtökön a keresetek októberi alakulásáról közli adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szeptemberben a bruttó átlagkereset 322 800 forint volt, 10,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 214 600 forint volt.

Államháztartási hiány: hogy kerültünk rekordközelbe?

Pénteken az államháztartás november végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját is kiadja a Pénzügyminisztérium. Az első becslés szerint az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1842,4 milliárd forint volt. Ennél nagyobb kumulált deficitre egyébként csupán egyszer volt példa, tavaly év végén, amikor is az 1900 milliárdot is meghaladta az összesített hiány nagysága.

Forrás: Privátbankár