Összevetettük a minimálbéreket a legfrissebb statisztikával, ez pedig minden kétséget kizáróan alátámasztotta: a teljes munkaidőben adható legkisebb munkabér arra sem elég, hogy az ember nagyon szűkösen megéljen belőle. Az átlagos megélhetési szintről pedig még nagyon sokáig csak álmodhatnak az érintettek – derül ki az mfor.hu számításaiból.

Nyolc év alatt, 2010 óta 87,7 százalékkal emelkedett a bruttó minimálbér és 101 százalékkal a garantált bérminimum összege, de a valós többlet amit ebből a dolgozó érzékelhet a hazavitt összegek révén, ennél kevesebb, az adózási szabályok elmúlt 8 évben bekövetkezett változásából fakadóan. A nettó minimálbér ugyanis 52, a garantált bérminimum pedig 71 százalékkal lett magasabb.

Hiába azonban az arányaiban jelentős nettó növekedés, valójában a kézhez kapott összegek még arra sem elegendőek, hogy egy szűkös megélhetést biztosítsanak.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég frissítette az egyes megélhetési szintekhez szükséges jövedelemösszegeket 2018-ra vonatkozóan. Ha az egyszemélyes, gyermektelen háztartások adatait nézzük, akkor elkeserítő kép rajzolódik ki.

Idén egy minimálbéres dolgozó nettó 91 770 forintot vihet haza, miközben a nagyon szűkös megélhetéshez 105 700 forintra lenne szükség a friss adatok alapján.

A garantált bérminimum 120 033 forintja ugyan ezt a szintet meghaladja és a nagyon szűkös megélhetést biztosítja, ám túl kevés ahhoz, hogy az érintett egy kategóriával "feljebb" kerüljön. A szűkös megélhetéshez szükséges 139 100 forinttól ugyanis szignifikánsan elmarad a garantált bérminimum nettója.

Igaz, a helyzet 2011 óta (ez a legrégebbi elérhető adat a megélhetési jövedelemösszegekre vonatkozóan) sokat javult, ám még mindig van hova fejlődni. Jelenleg mindkét bérkategória esetében 13,5 százalék körüli elmaradás mutatkozik a "szintlépéshez".

Eközben

2011-ben a nettó minimálbér 34 százalékkal volt alacsonyabb a nagyon szűkös megélhetést biztosító összegnél, a garantált bérminimum esetében pedig 24 százalékos volt a differencia

- szintén a nagyon szűkös megélhetést biztosító jövedelem eléréséhez. Vagyis 2011 és 2018 között a garantált bérminimum esetében annyit sikerült már az emelésekkel elérni, hogy a nagyon szűkös megélhetést biztosítja az összeg.

Az ennél alacsonyabb minimálbér esetében viszont  ehhez még további felzárkózásra lenne szükség. Hogy a minimálbér is biztosítson egy nagyon szűkös megélhetést, még 13,1 százalékos emelésre lenne szükség és nagyjából ugyanekkora plusz hiányzik a garantált bérminimumnál is, hogy a szűkös kategóriába kerülhessenek a bérek. Arra azonban, hogy ez a szintlépés jövőre megtörténjen, szinte semmi esély nincs, hiszen a kétszámjegyű béremelést túl soknak tartja a munkaadói oldal.

A KSH adatai szerint egyébként egy egyszemélyes, gyermektelen háztartás esetében

  • a nagyon szűkös megélhetéshez havi 105 700 forint kell idén,
  • a szűköshöz 139 100,
  • az átlagoshoz 192 200,
  • a jóhoz 273 400,
  • a nagyon jóhoz pedig 416 500 forint.

Forrás: mfor.hu