Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hosszan beszélt a Magyar Időknek arról, hogy milyen átalakítások várhatóak az egészségügyben. Az állami és a magánegészségügy szétválasztása például halad, mindkettőnek helye van, szét kell választani őket. „Fontos, hogy a magánkórházak ne tudják kijátszani az állami ellátóhelyeket, és fordítva” – mondta.

Arról is beszélt, hogy a kormány jelentősen megemeli a szakdolgozói béreket: négy év alatt összesen 72 százalékkal az idei alapbérhez képest. Mint mondta, a béremeléssel céljuk az utánpótlás-növelés is.

Abból indulunk ki, hogy

soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek itthon, mint amennyit Németországban kereshetnek,

ugyanakkor a németek sem tudnak olyan magas bért adni, mint az amerikaiak. Ezt áthidalva a magyar kormány a lakhatás megkönnyítését is célul tűzte ki a béremelések mellett, mert ennek biztosan van visszatartó ereje, ahogy az ösztöndíjaknak is.

Szerinte a kórházakban is szükség van egy ellenőrző pozíciót betöltő személyre, akiket kancellároknak vagy pénzügyi biztosnak is hívhatunk,

ezt az az intézkedést azután tudják majd bevezetni, ahogy elkészül a tizenöt legjobban eladósodott kórház értékelése, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma végez, de Kásler Miklós felkérte a Pénzügyminisztériumot, hogy ők is adjanak szakembert a vizsgálathoz.

A hálapénzrendszert Kásler Miklós szerint úgy lehet kiiktatni, ha a béremelésekkel elérik azt a színvonalat, amikor nem lesz már szükség erre,

ez azonban nem néhány év munkája. Hozzátette: a magyar társadalomba sajnos már mélyen beivódott a paraszolvencia, azonban vannak orvosok, köztük ő is, aki nem fogadott el hálapénzt. „Egyes betegek ezt azzal teszik egyenlővé, hogy ha az orvos nem fogad el tőlük pénzt, akkor biztos halálra vannak ítélve. Ezt a romboló hálapénzrendszert tehát le kell építeni.”

A gyógyítás alapfeltétele szerinte a bizalom, ehhez pedig arra lenne szükség, hogy a médiumok ne végezzenek lejáratókampányokat az egészségügy ellen – tette hozzá.

Forrás: HVG