Hétfőn megérkeznek az átutalással folyósított decemberi nyugdíjak a bankszámlákra, és a posta is megkezdi a kézbesítést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin azt mondta, hogy

a biztonságérzetet akarják növelni azzal, hogy az ünnepekre tekintettel az esedékesnél korábban juttatják pénzhez az érintetteket. 

A kormány egyébként is mindent megtesz, hogy a nyugdíjasok is biztonságban érezhessék magukat.

Novák szerint ezért kötöttek velük 2010-ben megállapodást, amelyben megígérték, hogy a juttatásuk megőrzi a vásárlóértékét. Ezt nem csupán betartották, de túl is teljesítették: a nyugdíjak reálértéke több mint 10 százalékkal nőtt, nominálisan 30 százalékkal lett magasabb az összegük.

Januárban nyugdíjemelést hajtottak végre, húsvét előtt 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt adtak az időseknek, továbbá a jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően novemberben 2,5 millió embernek fizettek nyugdíjprémiumot, másfélszer annyit, mint tavaly: idén legfeljebb 18 ezer forintot.

Novák szerint már 230 ezer nagymamát tudtak "visszaadni a családoknak" a Nők 40-nek köszönhetően. A program lényege, hogy a nők 40 év szolgálati idővel már a korhatár betöltése előtt el tudnak menni nyugdíjba.

Egyre több jel utal arra, hogy az idén karácsonyra nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok az Orbán-kormánytól.

A Magyar Postának ugyanis legalább egy hónap kellene ahhoz, hogy karácsonyig kivigye a 2,7 millió nyugdíjasnak az Erzsébet-utalványokat, amelyekről a kormány  még nem is döntött. Tavaly Orbán Viktor miniszterelnök már októberben, az Idősek Tanácsa ülésén bejelentette, hogy decemberben 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok.

Novák Katalin pedig egy szót sem szólt a karácsonyi utalványozásról.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma  a napi.hu megkeresésére már korábban egyértelműsítette: a kormány két, közvetlen a nyugdíjasoknak szóló támogatásról döntött: "Húsvétkor 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt fizettünk ki 29 milliárd forint értékben, most novemberben pedig nyugdíjprémiumot és egyszeri juttatást fizettünk ki 41,3 milliárd forint értékben".

De várhatóan végleg elbúcsúzhatnak az Erzsébet-utalványtól a nyugdíjasok, mivel a jövő évtől ez is bérjövedelemként adózik.

Márpedig ebben az esetben a nyugdíjasoknak emiatt adóbevallást kellene benyújtaniuk és megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót.

Forrás: Magyar Narancs