Az egyenlő fizetések napján minden évben elhangzik, hogy az amerikai nők 80 centet keresnek ugyanannyi munkával, mint amennyivel a férfiak egy dollárt. Csakhogy az IWPR kutatása szerint ez a szakadék a valóságban még nagyobb, ugyanis a gyermekvállalás miatt is a nők esnek ki a munkából, azaz addig sem tudnak teljes munkaidejű fizetést megkeresni – írja az mfor.hu.

A női jogokra szakosodott IWPR ezért nem csak egy adott évben vizsgálta a fizetéskülönbségeket, hanem egy 15 éves periódusban, és így egészen félelmetes számra bukkantak:

átlagosan a nők 49 centet kerestek addig, míg a férfiak 1 dollárt, számol be a Privátbankár a Vox cikke nyomán.

Javult a helyzet, de nem eleget

Természetesen mikor kiestek a munkából, a férfiak is vesztettek a fizetésükből, csakhogy a nőknél mindez sokkal gyakrabban fordult elő. A kutatás készítői azért, hogy a munkából ideiglenesen, a gyermekvállalás és családi okok miatt kieső nőket is megjelentessék, 15 éves periódusokat vizsgáltak: 1968-1982, 1983-1997 és 2001-2015 között.

Ezekből az derült ki, hogy 1968 és 1982 között a nők 19 százalékát keresték meg a férfiak bérének, míg 1983 és 1997 közt ez már 38 százalék volt, 2015-ig pedig 49 százalék.

A kutatók szerint a szakadék részben azért ilyen óriási, mert a nőknek sokkal gyakrabban kell ideiglenesen abbahagyni a munkát: 2001 és 2015 közt 43 százalékuk esett ki a férfiak 23 százalékával szemben.

Az is feltűnő, hogy a fizetéscsökkenés a két nemnél akkor is megjelenik, hogyha ugyanannyi időre esnek a munkából, azok a férfiak és nők, akik négy vagy több évig nem dolgoztak főállásban 57 és 65 százalékkal kevesebbet kerestek, mint azok a társaik, akik foglalkoztatása folyamatos volt.

Ha betegek a rokonok

Van, ahol látszik a fejlődés, ugyanis míg a Pew 2013-as kutatása azt mutatta, hogy a nők 27 százaléka hagyta abba a munkát azért, hogy gondoskodjon egy beteg rokonról, addig a férfiaknál ez csak 10 százalék volt, míg 2016-ban a megkérdezett férfiak és nők szinte egyenlő százaléka hozta fel ezt indokként.

 A kutatás azt látszik igazolni, hogy a nemek közti óriási szakadék elsősorban annak köszönhető, hogy elsősorban a nőkre hárul a gyermekfelügyelet és a betegekről gondoskodás, és ez látszik a társadalmi elvárásnak is.

A Pew 2016-os kutatása szerint a nők 59 százaléka úgy gondolta, hogy velük szemben elvárás az, hogy gondoskodjanak a családtagokról és a gyerekekről (érdekes, hogy ezzel csak a férfiak 29 százaléka értett egyet).

Mivel lehetne megoldani a problémát?

A jelentés készítői szerint a bérszakadék csökkentésének elengedhetetlen lenne egy olyan támogatási rendszer kialakítása (Izland példájáról itt írtunk), amelynek keretében

a férfiak és nők is kivehetnek gyermeknevelési és betegápolási szabadságot.

Emellett nyilvánvalóan a fizetések emelése is több motivációt adna ahhoz, hogy a kiesők gyorsabban visszatérjenek a munkaerőpiacra. 

Forrás: mfor.hu