Belegázolhatnak a jogaikba, cserébe szinte semmit nem kapnak a rendvédelmi alkalmazottak. A kormány nekik is gyártott egy gyors törvényt - írja a Népszava.

Riasz-nak „becézett” (teljes nevén rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonynak hívott) életpálya-törvényt kapnak a rendvédelmi szervek jelenleg még közalkalmazotti vagy kormánytisztviselői minőségben dolgozó munkatársai, jövő februártól egységesen rendvédelmi alkalmazottak lesznek, szerződéseiket átminősítik rendvédelmi igazgatási jogviszonnyá. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára valószínűnek tartja, hogy többen nem kérnek majd az alapvető jogaikat korlátozó kötöttségekből, a kiszámíthatatlan bérekből és máshol keresnek munkát. Bárdos Judit a Népszavának úgy nyilatkozott, a kormány javaslata egyetlen tollvonással megszünteti a jelenlegi kollektív megállapodásokat, s cserébe nem kínál semmilyen plusz juttatást. A BRFK dolgozói például nem kaphatják tovább a havi utazási bérletet, ami önmagában is több mint százezer forintot vesz ki a zsebükből.  

Kikre vonatkozik a törvény?

A rendőrség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ, a nemzetbiztonsági szolgálatok, és a szakszolgálat, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a rendészeti szakgimnáziumok nem hivatásos állományhoz tartozó alkalmazottaira. A szöveg egyáltalán nem titkoltan a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról és az eddigi állami alkalmazottakra vonatkozó törvény passzusaiból vett át nagyon sok kérdést.

A dolgozókra nézve hátrányos passzusok

  • Ezeknek a szerveknek az alacsony végzettségű, de nagyon sok fontos technikai háttérmunkát végző alkalmazottai átkerülnek a Munkatörvénykönyve általános szabályai alá, ami hátrányosabb helyzetbe hozza őket. • A rendvédelmi alkalmazottak beleegyezésük nélkül átirányíthatók, átrendelhetők más munkahelyre, ha az oda-vissza utazás nem haladja meg a három órát. • Ha két évig kirendelik őket egy másik munkahelyre, nem biztos, hogy visszakerülhetnek egyáltalán a szervezetükhöz. • Az új törvény szerint napi munkaidejük nem lehet több 12 óránál, heti munkaidejük 48 óránál! A túlmunka kifizetéséről nem esik szó. • Ráadásul a munkáltató kettéoszthatja a napi munkát, amivel végképp elveszi a dolgozó egész napját. • A munkáltatók durván korlátozhatják a rendvédelmi alkalmazottak alapjogait: bármikor lehallgathatják őket, számítógépeiket megfigyelhetik, vagy, ahogy fogalmaznak, technikai ellenőrzés alá vethetik őket. Ide tartozik internetes jelenlétük vizsgálata is, magyarul a Facebookon sem minden megengedett nekik. • Egy részük átvilágításra számíthat. • A bérek nem lesznek kiszámíthatók és stabilak, a munkahelyi vezető minden évben felülvizsgálja azokat, és nem csak a teljesítményértékelést veszi figyelembe, vagyis teljesen az ő szubjektív döntésén múlik, hogy ki mennyit kap az adott besoroláson belül. Az adható legalacsonyabb és legmagasabb összeg között nagy a távolság, tehát nagyot lehet bukni, ha valaki nem tetszik a főnökének. • Akár hetekig készenlétben kell maradni a rendvédelmi alkalmazottnak.

Forrás: Népszava