A szakszervezetek az emberek megélhetését féltik, de a családok életében valós kiadást nem okozó tételek esetében enyhítene a kormány – írja a napi.hu.

A jövő évi adótörvény tervezetének benyújtása óta folyik a vita arról, hogy a kormány pár családbarát elemen, valamint a Szép-kártyás lehetőségeken kívül, minden megszokott forma támogatását megszüntetné.

A szakszervezetek több fórumon jelezték, hogy a régi rendszer megmaradásától hajlandók is eltekinteni, az eddigi adómentességet sem minden esetben tartanák meg, de több esetben is adócsökkentést és ingyenességet kérnek.

Utóbbi, 0 százalékos adókategóriába soroltatnák például a lakás- és diákhitel-törlesztésre fordított béren kívüli juttatást, a tanulmányok támogatását, az életbiztosítás és a lakhatási támogatást is. Adómentességet nem, de -kedvezményt kérnek emellett az Erzsébet-utalványra, valamint az öngondoskodási, egészségpénztári, nyugdíj-előtakarékossági elemekre.

Azért tartják ezt fontosnak, mert az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége úgy számolja, hogy ha a munkáltatók a cafeteria-juttatások teljes összegét jövőre teljes egészében fizetésemelésre is fordítanák, akkor 1,5-2 millió ember az új adózás miatt 30 ezer forinttól esne el, ami sok családnak hatalmas bevételkiesést jelentene, főleg, ha két kereső is kapott ilyen juttatásokat, mert akkor az elbukott bevétel a 60 ezer forintot is elérheti.

Egy olyan elem volt, amely után nem fájt a szakszervezetek szíve: a sportrendezvényre szóló belépőjegyek, bérletek, valamint kulturális szolgáltatások iránt amúgy sem volt nagy az érdeklődés.

Most a kormány mégis itt engedne, mert egy a parlament elé benyújtott törvénymódosító szerint épp a sport-kultúra tételek maradnának kedvezményesen adható elemek - írja az Index a fideszes Bánki Erik módosító javaslata alapján. Az országgyűlés gazdasági bizottságának vezetője azután adott be törvénymódosítást, hogy október elején az ő javaslatára három nap alatt beszántották a több mint 20 éve működő lakástakarék-pénztári rendszert.

A változtatás 2019-től lenne érvényes és sportrendezvényekre valamint kulturális programokra külön-külön a minimálbér összegéig lehetne adómentesen juttatni a jegyeket.

A stadionkedvezményre való lakossági szükséglet erős hiányát mutatja, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalosan közölt adatai szerint az Nb1-es mérkőzések átlagos nézőszáma az előző kiírásban 2 907 fő volt, ami a fordulónkénti hat meccset figyelembe véve sem éri el a 20 ezer főt.

Ez elenyésző száma a cafeteriában részesülők több mint 2 millió fős számához képest.

A módosítás emellett megerősíti a kulturális tao-támogatás teljes átszabását is, amelyről a Napi.hu korábban részletesen beszámolt.

Forrás: napi.hu

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ