Akkora a munkaerőhiány, hogy már az önkormányzatok is rendkívüli lépések megtételére kényszerülnek – írja az mfor.hu.

A versenyszféra megnövekedett munkaerő-szükséglete a közszféra egyes területein munkaerő-elszívó hatást eredményezett és egyes önkormányzati intézményekné megkezdődött a szakemberek elvándorlása - vezeti fel Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere az előterjesztést, melyet az október 18-i testületi ülésen tárgyalnak a képviselők. Ennek alátámasztásaként leírta: február és szeptember között

a szociális és gyermekjóléti feladatokat ellátó önkormányzati intézményeknél a betöltetlen álláshelyek száma 4,9 százalékról 6,3-ra emelkedett.

És hiába vannak folyamatosan meghirdetve az állások, nem sikerül embert találni.

A továbbra is magas színvonalú feladatellátás biztosítása érdekében szükséges az intézmények munkaerő-megtartó képességének és munkaerőpiaci pozíciójának erősítése, a jó szakemberek fokozott megbecsülése.

Ennek érdekében azt találta ki az önkormányzat, hogy

a szociális és gyermekjóléti intézmények szakdolgozói részére október 1-től három osztályba sorolva újbudai pótlékot ad.
  • Az A/osztályban havi 30 ezer,
  • a B/osztályban havi 25 ezer,
  • a C/osztályban pedig havi 10 ezer forintot.

Erre az önkormányzatnak 16,27 millió forintot kell átcsoportosítani, az újbudai pótlékot viszont nemcsak az idei év hátralévő hónapjaiban kaphatnák meg az érintettek, de a polgármester 2019-ben is szeretne erre fedezetet biztosítani.

Szociális dolgozók mellett óvodapedagógusokból is hiány van Újbudán,

melynek megoldására a fentihez hasonló javaslattal élt a polgármester. A problémát az okozza, hogy egyrészt a kerületben élők lélekszáma folyamatosan bővül a lakóparkok gyarapodása miatt, valamint a pretankötelem 5 éves korról 3 éves korra való módosítása miatt is nőtt az ellátandó gyermekek száma.

A helyi önkormányzat már 2017/2018-ban szembesült azzal a ténnyel, hogy megnőtt a pályát elhagyók száma és a nevelőtestületi fluktuáció. A 2018/2019-es nevelési év során 118 állás üresedett meg részben nyugdíjazás, részben pályaelhagyás miatt, részben pedig azért, mert a kedvezőbb bérjuttatás miatt munkahelyváltás mellett döntöttek néhányan. Így szeptember közepén 35 betöltetlen állás volt Újbudán.

Ezt egyelőre a munkarend átszervezésével és helyettesítésével oldják meg, de ez hosszú távon nehezen tartható. Az előterjesztés szerint november végére elkészül egy tanulmány, ami a dolgozók motiválhatósági területeit, az óvodapedagódusok felmondása és pályelhagyása mögötti okokat térképezi fel. Addig is azonban a polgármester azt javasolja, hogy

a tanulmányra épülő önkormányzati beavatkozási pontok meghatározásáig javaslom, hogy valamennyi óvodában dolgozó pedagógus számára havi 30 ezer forint újbudai pótlékot biztosítsunk október 1-jétől.

A két hónapra és a jövő évre jutó személyi juttatás és járulékai fedezete rendelkezésre áll a költségvetésben.

Forrás: mfor.hu