Bruttó 327 ezer forint az átlagkereset Magyarországon. Ezt az összeget a munkavállalók több mint kétharmadának jövedelme nem éri el, közölte Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője az ATV Start műsorában. Elmagyarázta, hogy az átlagbér úgy jön ki, hogy összeadják az emberek jövedelmét az országban, és elosztják a dolgozók számával, akkor jön ki az az összeg, melyet a KSH publikál.

Ehhez képest ha behívnának az utcáról száz embert, abból 69 biztos az átlagbér alatt keres,

tette hozzá. Ezek az adatok kimondottan a munkajövedelmekre vonatkoznak, tehát akik alkalmazottként kapják a fizetésüket, nem a tőkejövedelemből élőkről van szó. Hazánkban nagy tehát a különbség az átlagbér és a mediánbér között, utóbbi (vagyis ha száz embert a jövedelmük nagysága szerint sorba állítanak, akkor a középen álló ember bére) csak 74 százaléka az átlagbérnek.

A magyar bérrendszer nagyon torz,

jegyezte meg Kiss, nagyon nagy az egyenlőtlenség.

A magyar társadalom felső öt százaléka annyit keres, mint az alsó negyven százalék összesen, közölte.

Ez csak a munkajövedelemből élőkre vonatkozik, hangsúlyozta. Az egyenlőtlenséget tovább növeli, hogy egykulcsos az adórendszer, így a magas jövedelműek is százalékban ugyanannyi adót fizetnek mint a legrosszabbul keresők. Sőt a családi adókedvezmény is a tehetősebbek jövedelmét emeli meg, mert van olyan jövedelem, amiből nem lehet leírni a gyerekek után járó adókedvezményt, magyarázta az elemző.

Kiss Ambrus szerint az adócsökkentést nem csak a minimálbér környékén levőknél kellene megcsinálni, hanem a mediánbéresektől lefelé. Szerinte a megoldás a többkulcsos adórendszer bevezetése lenne, mert van olyan társadalmi réteg, amely megengedhetné magának, hogy jobban hozzájáruljon a közös terhek viseléséhez. Ekkora béregyenlőtlenség Szlovákiában és Csehországban sincs, mint nálunk, tette hozzá az elemző.

 Forrás: ATV