190 ezer forintos minimálbért és 247 ezer forintos szakmunkás bérminimumot javasol a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A Magyar Szakszervezetek Szövetsége még dolgozik a szám szerinti javaslaton, ami biztos, két számjegyű emelést vár – írja a 24.hu.

Legkorábban november-decemberre kész lesz a Magyar Szakszervezetek Szövetségének béremelési javaslata, ezután egyeztethet róla a kormány és az ágazati képviselők. Kordás László elnök az InfoRádiónak annyit már most el tudott mondani, hogy jelentős emelést szeretnének elérni: mind a minimálbért, mind a garantált bérminimumot tekintve két számjegyű növelésre tesznek javaslatot. „Jó lenne, ha a legkisebb jövedelmeket tekintve felzárkóznánk a visegrádi országokhoz”.

Számításaik szerint

miközben az átlagbér nő, a dolgozók közel kétharmada úgy érzi, nem keres annyit, mint amennyit a publikált átlagjövedelem jelent.

A szövetségnél teljes egység bontakozott ki abban, hogy a cafeteriaszabályok módosításával nem ért egyet a munkavállalói oldal. „Jó lenne megőrizni az eddigi eredményeket, és azokat a cafeteriaelemeket, amelyek egybeesnek a kormány társadalompolitikai céljaival, meg kellene őrizni” – tette hozzá Kordás. Ilyen, kedvezményesen megtartandó elem szerintük az öngondoskodás elvének erősítése, a határon belüli mobilitás segítése, a lakáshoz jutás segítése és a családtámogatási eszközök.

A 2018-as gazdasági évet és a bérmegállapodás hatását egy hétfőn kezdődő tárgyalássorozaton értékelik, az itt született megállapodás lehet az kiindulópontja a november-decemberben kezdődő minimálbér-tárgyalásoknak.

Magasabb fizetés, kevesebb bürokrácia

Közben nyolc közszolgálati szakszervezet összefogásával kérdéssort állítottak össze, amellyel a közszféra munkavállalóiban fokozódó feszültség feloldását és a közel százezres munkaerőhiány megszüntetését szeretnék elérni – tájékoztatta az InfoRádiót Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A közszférában engedélyezett 680 ezer fő helyett 580 ezret foglalkoztatnak csupán

– emelte ki. Közel 50 ezren úgy nyilatkoztak, hogy általános és jelentős mértékű keresetnöveléssel lehetne kezelni a munkaerőhiányt. A válaszadók kevesebb bürokráciát, családbarát munkahelyet és a kor színvonalának megfelelő munkakörülményeket is óhajtanak.

A szervezet az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon tárgyal majd a kormánnyal. A szakszervezet képviselői bérjavaslatukat is felvetik majd: 190 ezer forintos minimálbért és 247 ezer forintos szakmunkás bérminimumot szeretnének 2019. január 1-jétől.

Diplomás bérminimum bevezetését is felvetik a közszférában, ez bruttó 321 ezer forint lenne.

Forrás: 24.hu

 

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ