A bérmegállapodás eddigi eredményei­nek áttekintéséről, valamint a keresetekkel kapcsolatos folyamatokról tárgyal holnap a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma (vkf), ezzel megnyitva a jövő évi minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel kapcsolatos egyeztetéseket – értesült a Magyar Idők.

 A munkaadói és munkavállalói oldal lapunknak korábban eltérően nyilatkozott a legkisebb keresetek emelésének mértékéről.

A munkaadók szerint indokolatlan a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a minimálbér újabb jelentős emelése, ugyanakkor a bérminimum felzárkóztatását is tíz százaléknál alacsonyabb mértékben emelnék a vállalkozói képviseletek.

A foglalkoztatók attól teszik függővé javaslataikat, hogy a szociális hozzájárulási adó csökkentését a tervezett jövő júliusi ütemezésnél előrébb tudják-e hozni, januárra.

Mind a munkaadók, mind a munkavállalók tárgyalnának a kafetéria jövőre tervezett adókedvezményének eltörléséről is.
Az érdekképviseletek bizonyos elemek megtartását szeretnék elérni, beleértve a lakhatási és utazási elemekhez kapcsolódó kedvezményeket, valamint az öngondoskodást segítő lehetőségeket.

Ismert, a nyáron elfogadott adótörvények szerint jövőre a Szép-kártyára töltött juttatások után maradna meg a kedvezményes adózás. A szakszervezetek célja elsősorban az, hogy ne érje nettó jövedelemcsökkenés a dolgozókat.

A munkavállalói képviseletek két számjegyű minimálbér- és bérminimum-emelést tartanak szükségesnek.

A konföderációk közül a Munkástanácsok Országos Szövetsége a minimálbér 13 százalékos és a garantált bérminimum 15 százalékos felzárkóztatását azzal indokolja: ez az emelés szükséges ahhoz, hogy a jövő évi költségvetésben előirányzott fogyasztásnövekedés megvalósuljon, és a reálkeresetek továbbra is jelentősen nőjenek.

A Liga Szakszervezetek kétéves egyezséget szeretne, kiindulópontként pedig a cseh minimálbér elérését tartja szükségesnek: változatlan munkavállalói elvonás mellett így a minimálbért 2020-ra bruttó 190 ezerre, míg a garantált bérminimumot 254 ezer forintra emelné a Liga. A Magyar Szakszervezeti Szövetség konkrétumokat egyelőre nem közölt, de szintén jelentős felzárkóztatást szorgalmaz.

Forrás: Magyar Idők