Az ígért 5 százalékos béremelés négyszeresét, 20 százalékos emelést szeretnének a vasutasok. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy folynak tárgyalások, és  még nagyon kezdeti stádiumban vannak a 2019-es évre vonatkozó bérfejlesztések, de jöttek új fejlemények, amik miatt újra kellene tárgyalni a bértáblázatot.

Elmondta, hogy még  a 2018-as bérfejlesztés sem fejeződött be,

ahol voltak olyan munkakörök, amelyek  úgy épültek egymásra, hogy a szakmáknak és a hierarchiának megfelelően az előmenetel biztosítva volt. Például, ha valaki 9 évet kocsivizsgálóként dolgozott, akkor főkocsivizsgálóként a 10. kategóriából a 11. kategóriába került, ezáltal magasabb lett a fizetése is. Az újabb bértáblában már nincs ilyen egymásra épülő rendszer, tudtuk meg.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke

Beszélt arról is, hogy a szuperbruttósítás kivezetése nem nevezhető bérfejlesztésnek,

az csupán egy kompenzáció volt. Az elmúlt 3-4 évben nagyon lemaradt a vasutasok bére, igaz az utóbbi két évben elindult egy bérfelzárkózás, de még mindig messze elmarad attól a szinttől, amire szükség lenne, magyarázta.

A fentebb említett új fejlemények kapcsán

Meleg János felidézte a cafetéria megvonását, az önkéntes nyugdíjpénztárak finanszírozását, az egészségpénztár finanszírozását,

melyek mind érzékenyen érintették a bérhelyzetet szerinte. Megjegyezte, hogy a dolgozók nem igazán örülnek, hogy SZÉP-kártyán kapnak juttatásokat, mert nem mindenki engedheti meg magának a jól megérdemelt nyaralást, amit általa igénybe vehetnének, hiszen a mindennapi megélhetésükért küzdenek. "Nem vonzó a vasutas munka" - közölte a szakszervezeti elnök.

Sajnos sokan meg sem érik a nyugdíjkorhatárt, jó lenne visszaállítani a korkedvezményes nyugdíjazást,

folytatta. Elmondta azt a szomorú tényt is, hogy jóval több vasúti dolgozó hal meg mostanában, mint tíz évvel ezelőtt. 

Szó volt arról is, hogy 2015-ben megfogalmaztak egy kiáltványt, de nem sokat értek el vele. Még sztrájkot sem szervezhettek, mert az új személyszállítási törvénynek köszönhetően nem lett volna eredményes. Meleg János elmondta, őt is bántják azok a panaszok, hogy sokat késnek a vonatok, és nem tiszták a WC-k, de nem minden probléma róható fel a MÁV-nak. Például a vezetékek elvágása, vagy azok az öngyilkosságok, melyek során a vonatokat választják. Ezek mind hatással vannak a közlekedés helyzetére.

Az új vezérigazgató szerint négyszer több pénzre lenne szüksége a MÁV-nak ahhoz, hogy biztosítani tudják a pontos és kulturált utaztatást.

A szakszervezet elnöke erre reagálva azt mondta: bízik benne, hogy megkapják a megfelelő kormányzati támogatást.

Egyre többen választják ugyanis a vasutat az olcsóbb jegyeknek köszönhetően, közölte, és reméli, hogy az új, magyar gyártmányú vasúti kocsiknak is sikere lesz. Az ugyanakkor zavarja, hogy sok kisvasutat megszüntettek, pedig nagy szükség lenne rájuk, jegyezte meg.

Forrás: atv.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!