A munkaadók szerint a tárgyalások sikerességét teszi kétségessé, ha nem januárban csökken az adó – olvasható az mfor.hu-n.

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten nyilatkozott az mfor-nak arról, hogy

a kormány kitart a szociális hozzájárulási adó jövő júliusi csökkentése mellett.

Nem hagyott kétséget afelől, hogy leghamarabb nyáron kerülhet sor a közteher 2 százalékpontos mérséklésére. Arról is beszélt, hogy ha a minimálbér az idei első félévi 9,4 százalékos reálkereset szintjéhez közelítő mértékben emelkedne januárban, akkor az elfogadható lehet a bértárgyalások résztvevőinek - és talán a kormánynak is.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének leköszönő főtitkára azonban egyáltalán nincs erről meggyőződve.

Lapunknak úgy reagált a miniszter által elmondottakra, hogy

az őszi bértárgyalások sikerességét teheti kétségessé, ha az adó nem januárban csökken.

Végső esetben az sem zárható ki, hogy nem lesz minimálbér-emelés az év elején, mert a munkáltatói oldal tárgyalási készsége merevvé válhat, ha nem tapasztalnak változást a kormányzat álláspontjában e kérdésekben.

Ami a minimálbért illeti, Dávid szerint ha a miniszter arra gondolt, hogy 9,4 százalékkal emelkedhetne a minimálbér reálértéke, akkor az valójában 12-13 százalékos nettó, illetve bruttó emelést jelentene.

A munkáltatók azonban nem támogatnak két számjegyű növelést, pláne nem, ha az adócsökkentés időzítését nem gondolja felül a kormány.

Az is kérdés, hogy a szakképzett - ezért a foglalkoztatóknak, tulajdonosoknak különösen fontos - dolgozóknak járó, magasabb összegű garantált bérminimum emelése meghaladhatja-e a 9 százalékot.

Mivel a pénzügyminiszter lapunk hasábjain keresztül egyértelművé tette a kormány álláspontját,

nagyon forró őszi bértárgyalásokra van kilátás.

A munkavállalói érdekképviseleti szervek kétszámjegyű emelést sürgetnek, a munkaadók viszont - főleg a legfrissebb információk birtokában - erről hallani sem akarnak. Az biztos, hogy az adócsökkentés, illetve annak időzítése megkerülhetetlen része lesz a tárgyalásoknak. Jelenleg egyáltalán nem lehet kizárni, hogy végül a kormánynak kell intézkednie a teljes munkaidőben adható legkisebb bér emeléséről.

Forrás: mfor.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!