A pálya nem vonzó a fiatalok körében: sokan egyből külföldre indulnának diplomájukkal, ahol még bébiszitterként is az itteni fizetésük háromszorosát kereshetik meg – olvasható a Népszavában.

Havi bruttó 30 ezer forintos bérpótlékkal, 150 ezer forintos pedagógusnapi jutalommal, s ugyancsak 150 ezer forintos év végi jutalom ígéretével toboroz óvodapedagógusokat Budapest XII. kerületének önkormányzata. Minderre egy elektronikus úton kiküldött levélben is felhívták a helyiek, s különösen az óvodás korú gyermekek szüleinek figyelmét, arra kérve őket, ajánlják a kerületi óvodákat óvodapedagógus ismerőseiknek.

 Az önkormányzat azért döntött a plusz juttatások bevezetése mellett, mert a kerületben egyre nagyobb problémát jelent az óvónőhiány.

 Szinte minden óvodában hiányzik pedagógus, de munkaerő átcsoportosítással minden intézményben megoldjuk a problémát. Természetesen az ideális az lenne, ha minden óvodapedagógus álláshely be lenne töltve

- közölték lapunkkal. Arra a kérdésünkre, pontosan mennyi a betöltetlen álláshely, nem kaptunk választ.

 Az óvodapedagógusok hiánya nemcsak a Hegyvidéket érinti. Ferencváros önkormányzata még májusban döntött arról, hogy szeptembertől bruttó 45 ezer forinttal egészítik ki az óvónők fizetését. Az Eduline oktatási szakportál beszámolója szerint az önkormányzat két egyetemmel is felvette a kapcsolatot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a Károli Gáspár Református Egyetemről is fogadnának gyakornokokat.

Kisebb, vidéki településeken még nagyobb gondot jelent szakképzett munkaerőt találni, több helyen lakhatási támogatást, szolgálati lakást is biztosítanának az óvodapedagógusoknak.

Emlékezetes:

a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán tavaly bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért próbáltak óvónőket keresni. Egy pályakezdő óvodapedagógus alapfizetése egyébként bruttó 180 ezer forint.

A pálya továbbra sem vonzó a fiatalok körében, a szakszervezetek szerint sokan, miután megszerezték diplomájukat, külföldön próbálnak meg elhelyezkedni – még bébiszitterként is az itteni fizetésük háromszorosát kereshetik meg. Mint a pedagógusokra általában, az óvodai területre is jellemző az elöregedés, az óvodapedagógusok átlagéletkora 50-55 év közé tehető.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2017/2018-as nevelési évben 31,5 ezer óvodapedagógust foglalkoztattak az óvodákban, számuk nagyjából azonos az egy évvel korábbival. Az óvodáskorú gyerekek száma viszont több mint ötezerrel nőtt. Így emelkedett az egy pedagógusra, valamint az egy óvodai csoportra jutó gyermekek száma is: országos átlagban egy óvodapedagógusra 10,3, egy csoportra 21,7 gyermek jut. Az óvodás gyermekek közül 9200 fő sajátos nevelési igényű, számuk 580 fővel több, mint az előző évben.

Forrás: Népszava