Szakértők szerint valamennyi, jelenleg futó tüzelőtámogatási rendszer erős pontosításra szorul – írja a Népszava.

 A Belügyminisztériumhoz és a Miniszterelnökséghez fordul a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége annak érdekében, hogy az újabb tüzelőtámogatást ne természetben kelljen kiosztani, hanem – az áprilisi határozathoz hasonlóan – a megkapott költségvetési juttatást készpénzben adhassák tovább a háztartásoknak – közölte lapunkkal Schmidt Jenő, az önkormányzati szövetség elnöke, Tab fideszes polgármestere. Meglátásuk szerint ugyanis

a településeknek nem lesz erejük a kormány által felkínált tüzelőfajták szakszerű beszerzésére és kiszállítására.

Másrészt attól tartanak, hogy egy felvásárlási hullám még inkább felverné az amúgy is magas tüzelőárakat. A július végi, kissé ködös rezsicsökkentési határozat óta – mint azt az érdekképviseleti elnöktől megtudtuk – a helyhatóságok belső levelezésben megkapták a lakossági kérvény mintáját. A települések által közzétett ív tapasztalataink szerint ugyan mutat némi különbségeket, ám az igényelhető termékek tekintetében mégis egységes.

Eszerint azok, akik mindeddig nem részesültek se a márciusi gáz- és távhő-, se az áprilisi tüzelőakcióban, 12 ezer forint értékű tűzifát, szenet, palackos és tartályos pb-gázt, fűtőolajat, illetve pelletet/brikett igényelhetnek. A papírt nem küldik ki, az a polgármesteri hivatalban található meg, a kitöltött nyomtatványt pedig legkésőbb október 15-ig kell visszavinni. A kiszállítás költségeit nem állják. Ezzel kapcsolatos felvetésünkre, miszerint a szociális tűzifaosztás több éves rendszerében az önkormányzatok már bevett kiosztási eljárást követnek, Schmidt Jenő úgy vélte, az nem az összes háztartást érinti. Ráadásul itt több fajta tüzelőt kellene szakszerűen és ingyen kiszállítani, ami külön kérdéses az egyenként is több mint 300 ezer forintba kerülő tartályos gáz esetén. Az ugyanakkor szerinte nem szempont, hogy a pénzbeni támogatást esetleg másra költik, hisz a természetbeni juttatás révén is készpénz marad meg. Kérdésünkre, hogy áthidaló megoldásként nem képzelhető-e el valamiféle utalványrendszer, úgy felelt: a gyakorlatban a helyhatóságok nagy valószínűséggel amúgy is egy jogosultlista alapján a helyi erdészetnél vagy tüzép-telepen biztosítanák a tüzelőátvétel lehetőségét.

111

A KSH adatai alapján a kormány által júliusban közzétett támogatási akció a hazai lakások negyedét, körülbelül 900 ezer háztartást érint. Ez nem tévesztendő össze se az áprilisi határozat szerinti, se a több éve futó szociális tüzelőtámogatással. Előbbiben a kormány ama 279 település háztartásai számára küldött 12-12 ezer forintot, ahová egyáltalán nem irányul földgázvezeték. Ám ez – mint felhívtuk a figyelmet – mindössze a fával fűtők 2-4 százalékának életén könnyített. Ráadásul az érintett polgármesterek lapunknak éppenséggel a készpénzes támogatásra panaszkodtak. Bakos Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 40 házas Regéc független polgármestere is azok közé tartozik, akik inkább a természetbeni juttatást támogatnák. Szavai szerint az áprilisi kormányrendelet szerint megkapott összeget már a nyár elején kiosztották. Azt, hogy ki mire költötte, feladatuk nem lévén, nem vizsgálták. De a készpénzadomány üzenetét nem tartja jónak, hisz az sose elég; ha a kormány kifejezetten a fűtéshez nyújt segítséget, úgy célravezetőbbnek tartaná termékek kiosztását. Mindkét polgármester panaszkodott lapunknak a tűzifa rendkívüli drágulására és így magas árára. 12 ezer forintból körülbelül fél köbméter jön ki, ami a téli szükséglet legfeljebb tizede. Ráadásul Bakos Ferenc szavai szerint egyre kevesebb a fa. Ennek egyik oka a munkaerőhiány: nincs, aki kivágja. Másrészt a gáz-, avagy környezetvédelmi lobbi egyre inkább bekorlátozza a szakszerű kitermelési lehetőségeket is. Kétségtelen: a tűzifa ára a KSH adatai szerint az elmúlt öt éve során 33 százalékkal emelkedett. Csak emlékeztetőül, ez az az időszak, amelynek során a Fidesz-KDNP állítólag "megőrizte a rezsicsökkentés eredményeit". Az illetékes Belügyminisztérium az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre küldött hosszú levelében a nekik feltett 15 kérdésünk közül egyre se adott érdemi választ.

Változatlan szociális elvek

A harmadik hasonló – de egyetlen rászorultsági alapú – program a szociális tüzelőtámogatási rendszer, amit a minap hirdetett meg ismét a Belügyminisztérium. Ennek kerete 4 milliárd forint, amiből az 5 ezer fősnél kisebb települések rászorulói juthatnak körülbelül egy-másfél köbméter fához.

Bajomi Anna Zsófia, a Habitat for Humanity Magyarország külső szociálpolitikai szakértője megkeresésünkre közölte: örülnek minden szociális alapú támogatásnak, egyszersmind tehát kevésbé üdvözlik az alanyi jogú rendszereket.

De a rászorultság szerint járó tüzelőosztást is több ponton javítanák. Így meglátásuk szerint nem csak az 5 ezer főnél kisebb településen élnek segítségre szorulók. Emellett az elosztási elvek központosítását is szorgalmazzák. Illetve

inkább az általános célú, rászorultakat célzó lakhatási támogatást, valamint az energiahatékonysági felújítást és a szociális házépítést támogatnák. 

Környezetvédő szervezetek ezen túlmenően kifogásolták, hogy az állami akció a rendkívül légszennyező lignit kiosztását is engedélyezi. Az illetékes Belügyminisztérium korábban rögzítette: nem változtatnak a szociális tüzelőtámogatás elvein.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!