A Koppenhágai Egyetem egyik kutatója megpróbálta kideríteni, hogyan függnek össze az ember személyiségjegyei és a viselkedése az élete során elért jövedelmi színvonallal. Eredményei szerint a lelkiismeretes vagy extrovertált férfiak többet keresnek életük során, de a kedvesség már egyáltalán nem kifizetődő, sőt, éppen kevesebbet lehet vele keresni – írja a Bloomberg.

A kutatás következtetései ugyanakkor csak a felhasznált mintára érvényesek, és nem lehet azokat általánosítani. A minta olyan kaliforniai diákokat takart 1921-1922-ből, akik akkor a felső 5 százalékba tartoztak intelligenciájuk (IQ) vagy az iskolában elért eredményeik alapján. Ezt a 856 nőt és 672 férfit aztán 1991-ben kifaggatták arról, hogyan alakult a karrierjük.

A felmérésbe beválasztott tanulókat személyiségjegyeik és viselkedésük alapján is kategorizálták, az ötfaktoros (Big Five) személyiségmodell mentén: tapasztalásra való nyitottság, lelkiismeretesség, extraverzió (társaságkedvelés), kellemesség, érzelmi stabilitás.

Az egyik egyértelmű eredmény, hogy minél lelkiismeretesebb valaki, annál többet keres.

Azok a férfiak, akik ebben a tekintetben egy szórásnyival felülmúlják az átlagot, 567 ezer dollárral, közel 17 százalékkal többet keresnek az életük során. Ez igaz az átlagnál extrovertáltabbakra is, itt egy szórással az átlag felett 490 ezer dollár a fizetésbeli különbség. Ezek az összefüggések legfőképpen a magasan képzett férfiaknál érvényesülnek.

A nőknél kevésbé működnek ezek az összefüggések, de hozzá kell tenni, hogy a 20. század vizsgált időszakában a nők kevesebbet kerestek a korlátozottabb karrierlehetőségeik miatt. A tanulmány szerint az extrovertáltság többet, a lelkiismeretesség pedig kevesebbet számít a nőknél, ha a fizetésről van szó – pont fordítva, mint a férfiaknál.

Érdekes viszont, hogy minél kedvesebb egy férfi, annál kevesebbet keres,

legalábbis a 20. századi Kaliforniában ez így lehetett. A kedves, kellemes emberek alatt itt olyanokat értünk, akik kevésbé ellenségesek másokkal, és nagyobb valószínűséggel veszik figyelembe mások érdekeit. Akinek az átlagnál egy szórással magasabb a kedvességfaktora, az 8 százalékkal, 267 ezer dollárral kevesebbet keresett az élete során.

Az is lehet persze, hogy a barátságosabb férfiak jellemzően kevesebbet fizető, beosztotti munkát választanak magukat, ebben ez esetben viszont a bunkóság nem jelent automatikusan magasabb fizetést.

Ami talán nem meglepő, hogy a magasabb IQ is magasabb fizetéssel járt: egy szórással az átlag felett körülbelül 5 százalékkal többet kerestek az – egyébként is csak a kiemelkedő intelligenciájúakat tartalmazó – mintában szereplők. 

A személyiségjegyek és fizetés közötti összefüggések a harmincas évek elején felerősödtek, hatásuk 40 és 60 éves kor között csúcsosodott ki.

A tanulmány szerint ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy akik többet tanultak felsőoktatásban, azok lelkiismeretesebbek.

Az egyetemi évek persze növelik a fizetést, a diploma évi 12 százalékot, a doktoranduszképzés pedig annak másfélszeresét, körülbelül 1,7 millió dollárt dobott rajta.

Érdekes az is, hogy az IQ és a lelkiismeretesség között nem igazán találtak összefüggést, amiből az is következik, hogy nehéz megtalálni az ideális dolgozókat. A nyitottság ugyanakkor mérsékelten összefügg az IQ-val, ami szintén fontos a munkaerő kiválasztásakor.

Forrás: g7.24.hu