Folyamatosan zajlanak leszerelések, van fluktuáció a rendőri állományban, de nem akkora mértékben és alapvetően más okokból, mint ami a sajtóban megjelent – mondta a 168 Órának Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára.

A napokban járta be a médiát a Zsaruellátó nevű Facebook-oldal bejegyzése nyomán az a hír, hogy a rendőrségnél leszerelési hullám kezdődött. Az oldal szerzői azt állították, hogy egyetlen nap alatt 120 rendőr szerelt le, csak Budapesten 45-en egy nap alatt.

Bár a testületet nyilvánvalóan belülről ismerők által kezelt oldal rövid posztjában nem részletezték a tömeges kilépések okait, sokan a legvalószínűbb indokot egy 2019. január 1-én életbe lépő (az Országgyűlés által 2015-ben megszavazott) törvénymódosításban látják. A jogszabály szerint jövő évtől a hivatásos állományúak – rendőrök, büntetés-végrehajtásban dolgozók, katasztrófavédelmisek – nem kaphatnak pénzt túlóráik után, kizárólag szabadnap jár majd nekik a többletmunka után.

A rendőrség cáfolta a felmondásokat, szerintük a számok nem voltak hitelesek és nincs leszerelési hullám. A hivatásos állomány feltöltöttsége pedig csaknem 98 százalékos.

A túlórapénz valóban fontos kérdés a testületben, tekintettel arra, hogy a menekültválság 2015-ös kezdete óta a rendőrség erején felül vesz részt a déli határvédelmi feladatokban, és rengeteg túlórát teljesítettek az egyenruhások. Ennek következtében pedig igen jelentős extra jövedelemhez jutottak a rendőrök. A problémát ráadásul nem csak azt jelenti, hogy a hivatásos állományúak elesnek a túlórapénztől, hanem az is, hogy a túlórák miatt megnövekedett szabadnapok mennyisége tovább rontja a testület létszámhiányát. 

A Független Rendőrszakszervezet főtitkára lapunknak elmondta, ők már 2015-ben sem tartották szakmailag elfogadhatónak a törvénymódosítást.

Éppen azért van szüksége a rendőröknek rengeteg túlóra teljesítésére, mert nincs elég rendőr az állományban.

Vagyis az extra szabadnapok csak tovább rontanának a helyzeten. Pongó Géza ugyanakkor hozzátette, bár a túlórapénznek örülnek a munkavállalók, egy bizonyos szint felett nincs az a pénz, ami a szükséges pihenőidőt pótolhatja. A főtitkár közölte: kezdeményezik Pintér Sándor belügyminiszternél a Belügyi Érdekegyeztető Tanács összehívását, valamint a vonatkozó jogszabály megváltoztatását.

Ennek ellenére a rendőrszakszervezet szerint a rendőri leszerelések egyik fő oka a túlórapénzek elvétele helyett éppen abban rejtőzik, hogy a rendvédelmi életpályamodell bevezetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel a rendőri fizetések növekedése jelentősen elmaradt a versenyszférában tapasztalt bérnövekedéstől. Különösen igaz ez a középfokú végzettséggel rendelkező egyenruhások esetében.

A kormányközeli Magyar Idők eközben arról írt, az új szabályozást valójában éppen azt teszi indokolttá, hogy a déli határszakaszon már nincs szükség annyi rendőrre, következésképpen ennyi rendőri túlóra sem szükséges. Vagyis a jövőben amúgy sem fizetnének ki akkora mértékű túlórapénzt, mint eddig. A kieső jövedelmet a rendvédelmi életpálya keretében, öt lépcsőben 2019. január 1-ig bevezetésre kerülő, összességében mintegy 50 százalékos illetményemelkedés ellentételezi majd.

A leszerelések másik fő oka Pongó Géza szerint a szolgálati nyugdíj 2012-es eltörlésében keresendő. Emiatt sokan már 35-40 évesen leszerelnek, és a magánszektorban vállalnak jövedelmezőbb állást.

Forrás: 168 óra

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!