A mára már értékét vesztett pedagógus béreket sürgősen, és jelentős mértékben emelni kell, mert e nélkül a pálya gyorsuló kiürülése rohamossá válik. Mendrey László véleménye a HVG oldalán.

Bár vannak olyanok, akik szerint az uborkaszezon ellen legjobb módszer a szobafestés-mázolás, de azért szögezzük le gyorsan, hogy nincs uborkaszezon. Sőt!

2010 óta megtapasztalhattuk, hogy a közoktatás kérdéseiben a legfontosabb döntések épp a nyári szünetben születnek meg. Így volt ez a közoktatási törvény „köznevelésivé” alakításakor, s ez történt az ún. pedagógus-előmeneteli rendszer – közismert nevén életpályamodell bevezetésekor is. Nincs ez másként most sem, csak nem új jogszabály bevezetése várható, hanem egy régi (tavalyi) rendelet „élesítése”, szeptember 1-től. Az óra már egyre hangosabban ketyeg…

A pedagógus életpályamodell megítélése – minimum – sokszínű.

Az érintettek azonban – annak keresetnövelő hatása miatt – ha zsörtölődve is de, elfogadták, hiszen a rendszer egy kiszámítható, évenkénti emelkedést biztosító, előre kalkulálható illetmény-növekedést biztosított a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára. A 2017 szeptemberétől esedékes béremelés azonban – mindenki számára – határozott időre (egy tanévre) szólt, hiszen a kormányzat belenyúlt rendszerbe, s az utolsó „részlet” bevezetésekor differenciálást javasolt az intézményvezetőknek – abból a bértömegből, melyben mindenki bérnövekménye benne volt – mondván a kiemelkedően teljesítő pedagógusokat meg kell becsülni. Az elmélettel nincs semmi baj, hiszen a tanári pályán – csak úgy, mint bárhol másutt – vannak gyengén teljesítők, a középszerhez tartozók, és szerencsére szép számmal vannak közöttük kiválóak is.

A jelenlegi bérezési rendszer nem jutalmazza a kiemelkedőt, s nem bünteti a károkozót. Egyforma házak, és lapos tetők…

A tavalyi differenciálás gyakorlatilag elmaradt, mert az intézményvezetők nem vállalták annak ódiumát, hogy személyes döntésüktől függjön egy etikátlan helyzet kialakulása. A hivatal kötelezettségként írta elő egy, a differenciálás alapját jelentő „értékelő táblázat” megalkotását, melyhez egy szempontsort is közzétett, nem hagyva kétséget afelől, hogy 2018. szeptember elsejével meg kell valósítani a differenciált béremelést. Ennek fedezetét a tavalyi béremelés jelenti, hiszen azt 2018. augusztus 31-től elvonják a pedagógusoktól. A bértömeg – jelenlegi ismereteink szerint – marad az iskoláknál, de annak szétosztása már differenciáltan fog megvalósulni. Lesznek, akik jól járnak (többet fognak keresni, mint tavaly), sokan „maradnak a pénzüknél”, és bizony

olyanok is akadnak majd szép számmal, akik jövedelem csökkenést lesznek kénytelenek elviselni.

Ceterum censeo 1. A mára már értékét vesztett pedagógus béreket sürgősen, és jelentős mértékben emelni kell, mert e nélkül a pálya gyorsuló kiürülése, rohamossá válik. Ennek következményei beláthatatlanok. Már a jelenlegi pedagógus hiány (kb. 4 500) is súlyos problémákat rejt magában.

Ceterum censeo 2. A köznevelési törvény és a pedagógus előmeneteli rendszer bevezetésekor sem ezt ígérték. Nem erről szól(t) a törvény. A modernkori Magyarország történetében még nem volt példa arra, hogy a köz alkalmazottja bércsökkentést kell, hogy elviseljen. Arra, hogy hosszú éveken keresztül ne kapjon fizetésemelést már igen, de arra, hogy a már megszerzett javakból visszavegyenek, még nem.

Ceterum censeo 3. Differenciálni igen is kell! Nem csak szóvirágokkal kell megbecsülni a kiválóan teljesítőket, hanem anyagilag is. Az ehhez szükséges fedezetet a költségvetésben kell elkülöníteni!

Ceterum censeo 4. A törvényeket be kell tartani. A kormánynak is.

Az óra ketyeg...

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!