Idő nyerhető a nyugdíjmegállapítás terén, ugyanis július 26-tól nem kell megszüntetni a munkaviszonyt ahhoz, hogy a nyugdíj összege megállapítható legyen a legtöbb nyugdíj esetében: ilyenek az öregségi nyugdíj, az öregségi résznyugdíj, a nők kedvezményes öregségi nyugdíja, a korhatár előtti ellátás, a táncművészeti életjáradék és az átmeneti bányászjáradék - írja Budapest Főváros Kormányhivatala.

A munkaviszony fennállása alatti nyugdíjmegállapítás – egyéb jogosultsági feltételek teljesülése esetén – azokban az esetekben lehetséges, amikor a nyugellátás (illetve a korhatár előtti ellátás) megállapításának kezdő napja július 25. utáni.

Fentiek a következő biztosítási jogviszonyok esetén érvényesek:

  • foglalkoztatási jellegű jogviszony, vagy megbízási jogviszony
  • korhatár előtti ellátás (táncművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék) igénylése esetén
  • az egyéni vállalkozói jogviszony fennállása vagy társas vállalkozói jogviszonyban, a társas vállalkozás tevékenységében történő személyes közreműködés.
Azokban az esetekben, amikor a nyugellátás (illetve a korhatár előtti ellátás) megállapításának kezdő napja július 26. előtti, úgy az ellátásra jogosultság kezdő napján hatályos feltételek az irányadóak, tehát az ellátás csak jogviszony megszüntetése után állapítható meg.

Kapcsolódó jogszabály: A 2018. évi XL. törvény július 26-tól hatályon kívül helyezte azokat a rendelkezéseket, amelyek alapján csak az 1997. évi LXXX. törvény 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítási jogviszonyban nem álló személynek állapítható meg az ellátás. (OP)

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!