Bár volt rá esély, mégsem marad meg a kedvezményes adózás az öngondoskodást célzó cafeteriaelemek esetében. Ezt Gulyás Gergely miniszter árulta el kérdésünkre a mai Kormányinfón.

A parlament által tárgyalt és elfogadott adócsomag értelmében az éves cafeteria-keret ugyan nem változik (450 ezer a versenyszektorban, 200 ezer a közigazgatásban), de a kedvezményes adózás lényegében csak a SZÉP-kártyánál marad meg, minden más juttatás úgy fog adózni, mint a bérek.

Ezek sorába tartozik a nyugdíj- és egészségpénztári befizetés is, amit a munkaadó teljesít a munkavállalója részére. Csakhogy a szakértők szerint ez az intézkedés rombolja az öngondoskodásra való hajlandóságot. A Magyar Nemzeti Bank is azt javasolta a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak a 180 pontból álló cselekvési terv részeként, hogy az ilyen típusú öngondoskodást továbbra is támogatni kell, sőt, növelni a kedvezményeket.

Varga Mihály miniszter, a tanács vezetője múlt héten kérdésünkre kifejtette, hogy a jegybanki javaslatból is kiindulva a kormány elgondolkodik az önkéntes pémztárak kedvezményének fenntartásán.

Mára eldőlt, hogy a kormány nem óhajt változtatni a cafeteria elfogadott 2019-es szabályozásán. Gulyás szerint megfontolták a kérdést, de végül elvetették az idén még hatályos szabályok fenntartását.

Forrás: mfor.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!