A pedagógusbéreknek ismét a minimálbérhez kellene igazodniuk, ez az egyik olyan kérdés, amelyről a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyeztetne a kormánnyal - mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

A PSZ elnöke az ATV-nek azt mondta, 2014-ben még a minimálbér volt a pedagógusok bértáblájának az alapja (vagyis ha a minimálbér emelkedett, akkor a tanárok, tanítók bére is), akkor azonban befagyasztották ezt az összeget, a bértábla „vetítési alapja” azóta is 101 500 forint.

Egy gyakornok, egy pályakezdő kolléga kevesebbet kap a garantált bérminimumnál, ami gyakorlatilag 180 500 forint, ez mindent elmond. A gyakornokok bérét 200 ezer forintra emelték fel annak érdekében, hogy ez a helyzet megszűnjön

- magyarázta, hozzátéve: emiatt azoban a bértábla fizetési fokozatai ”összecsúsztak”.

Szabó Zsuzsa a pedagógushiányról azt mondta,

a sajtó 2400-2500 betöltetlen álláshelyről számolt be, de a Nemzeti Pedagóguskar korábbi felmérése azt mutatta, hogy ennél jóval több tanár és tanító hiányzik az oktatásból, nagyon keresettek például az informatika, a matematika, a fizika és a kémia szakosok is.

„Egyáltalán nem mindegy, hogy egy irodalomórán egy énekszakos kolléga helyettesít-e” - mondta, hozzátéve: a kistelepüléseken komolyabb a pedagógushiány, mint a nagyvárosokban.

Forrás: eduline.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!