A B1 blognak névtelenül nyilatkozó rendőrök szerint lefeleződhet az utcán lévő rendőr állomány, miután megszűnik a rendőrök túlóra-pénze.

Bár májusban a rendőrfőkapitány-jelölti meghallgatásán Magyarország közbiztonságának kiegyensúlyozását nevezte céljának Balogh János az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt, de könnyen lehet, hogy beletörik a bicskája, ha bevezetik az új túlóra-rendszert a rendőrségnél és a rendőrök tömegesen kezdenek el leszerelni.

Forrásaink szerint ugyanis a múlt héten a rendőröknek le kellett jelenteni az alosztályok túlóra számát, majd közölték a kapitányságokkal, hogy le kell felezni a túlórák számát. A héten pedig az az információ jutott el a rendőrökhöz, hogy

megszűnt a fizetős túlóra.

A rendőri vezetőknek az az utasítás érkezett, hogy igyekezzenek ne elrendelni a túlórát, ha mégis muszáj, le kell majd csúsztatni, mert nincs pénz a kifizetésére.

Mindez több okból is teljesen abszurd helyzet, mert

  • Az alap szolgálatot (hogy egyáltalán legyen minimum 2 járőrpár kerületenként) sokszor túlórából oldották meg a rendőrségnél eddig is. Balogh János, az új rendőrfőkapitány a meghallgatásán elmondta: azt az ideális állapotot, amikor nincs szükség túlmunkára, úgy érhetnék el, ha megnégyszereznék a rendőrség létszámát. Ez viszont - a vezérőrnagy szerint - sem költségvetési, sem szakmai szempontból nem támogatható. A rendőrfőkapitány a túlmunkát akkor még hasznosnak tartotta;
  • a rendőrök iszonyatos mennyiséget dolgoznak túlórában, 36 millió órát az utóbbi hat évben;
  • egyes rendőröknek akár 750-1200 túlórája van, azaz, ha ezt lecsúsztatják és kiveszik, akkor 4-5-6 hónapig nem kell dolgozni menniük. Viszont ebben az esetben nem lesz járőr az utcán;
  • ha tényleg megvonják a túlórapénzt a rendőröktől és nem fizetik ki nekik, akkor beindul a leszerelés hullám. Hiszen a járőr hamar rájön, hogy 140 000 - 150 000 forintból Budapesten maximum az albérletet tudja kifizetni, de semmi másra nem jut majd pénz; ennyiből egyszerűen nem lehet megélni;
  • a parlamenti képviselők épp most szavaztak meg maguknak óriási fizetésemelést, Kövér László 2,4 millió forintot visz majd haza havonta; van olyan politikus, akinek másfélszeresére nő a fizetése;
  • ráadásul ott vannak a megerősítő túlórák a kiemelt területeken (pl. Köki, Nyugati, stb), amelyeken a szolgálatot teljesítő rendőröket mind túlórában fizették.

Információink szerint mindezt az új, 2019-től bevezetésre kerülő rendőrségi törvénybe írják majd bele, abban lesz hivatalos, most egy új rendelettel kívánja szabályozni a Belügyminisztérium a túlórákat. Az általunk megszólaltatott rendőrök szerint ez a „tesztidőszak”, hogy

a kormány megnézze, hogyan reagálnak a rendőrök az elvonásokra.

Mindenesetre csak találgathatunk, hogy a kezdő járőr mikor jön rá, hogy ha a Lidlben dolgozik inkább, akkor nettó 50 000-100 000 forinttal keresne többet; illetve, ki fogja a hajléktalanokat sittre vágni, meg az ellenzékieket vízágyúval lőni?

Forrás: b1.blog.hu

 

A hírrel kapcsolatban megkérdeztük Bárdos Juditot, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnökét.

Elmondta, hogy a hatályos szolgálati törvény úgy rendelkezik, hogy

2019. január 1-től megszűnik a túlóra pénzbeli megváltása.

A BRDSZ már korábban érzékelte a problémát. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói oldala levélben kérte több mint 1 hónappal ezelőtt dr. Pintér Sándortól, hogy 2019-ben is legyen lehetőség a túlszolgálat pénzbeli és szabadidőben történő megváltására, de sem erre a levélre, sem a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülésének összehívását szorgalmazó felhívásra nem reagáltak a minisztériumtól. A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács ülésén is felvetették ezt a problémát, ott sem kaptak érdemi választ.

 Bárdos Judit biztos abban, hogy a rendelet nagyon sok problémát fog okozni.

Mindenképpen az állomány húzza a rövidebbet.

A rendőrség létszámhiánnyal küzd, ha a cafeteriát is csak SZÉP-kártyában kaphatják meg, akkor lassan semmi visszatartó erő nem marad, ami miatt ezen a pályán maradnak az állomány tagjai.

Mint fogalmazott, beindul egy mókuskerék: ha nem tudják pénzzel megváltani a túlórát, akkor ki kell venniük a szabadságukat, azt viszont nem tudják majd kiadni, annyira kevés a rendőr. A vezetőség biztos, hogy tudatában van ennek, érthetetlen, hogy miért hoznak ilyen rendeletet.

 

 

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!