Komoly munkaerőhiánnyal küzd a boltlánc, de míg a Lidl és az Aldi kiemelkedő fizetésekkel csábítja magához a munkavállalókat, a SPAR nem veri nagy dobra a fizetéseket, erre pedig jó oka van.

A SPAR Magyarország Kft.-nek több mint 13 ezer munkavállalója van, 75 százalékuk nő. A cég üzletei általában teljes létszámmal működnek, Budapest nagy részén és a nyugati országrészen, például Győr és Zalaegerszeg környékén azonban komoly munkaerőhiány van. Szijjné Kállai Ildikó, a Spar személyzetfejlesztési és HR-vezetője szerint

110-120 főnek azonnal lenne hely a hálózatban, főként eladókból van hiány

– írta a Pénzcentrum.

Szijjné szerint a munkaerőhiányt ők nem tudják bérlicittel orvosolni, hiszen van üzletük, „ahol 8 alkalmazott dolgozik, és van, ahol 140… Ezek más és más felelősségi szintekkel járnak az ott dolgozóknak, és ennek tükröződnie kell valamilyen szinten a jövedelmekben is". A HR-vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy bár „vannak kereskedelmi láncok, amelyek nyíltan kommunikálnak bizonyos bérstruktúrákat, a túlnyomó többség ezt továbbra is diszkréten kezeli”.

Szijjné szerint ez a gyakorlat komoly feszültséget okozhat a piacon, ráadásul „a publikált béradatok többnyire csak a végleteket mutatják, míg az egyénre szabott, valós piaci adatok még mindig a felszín alatt maradnak.

A HR-vezető szerint a leggyakrabban a fiatal munkavállalók lépnek le egy éven belül, mert mást gondolnak a munka világáról. Sokan a bonyolult számítástechnikai rendszerek kezelésétől ijednek meg, de az is probléma, hogy csak kevés jelentkező bír valóban megfelelő kereskedelmi végzettséggel.

Forrás: HVG