Minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza – így jellemezte Varga Mihály pénzügyminiszter a friss törvényjavaslatot, mely a jövő évi adóváltozásokat tartalmazza. Nem mondhatni tehát, hogy kifejezetten az adócsökkentések csomagjáról lenne szó, de azért akad benne az is. A minisztérium számításai szerint több százmilliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – írja a 24.hu.

Nem lesz egyszámjegyű szja, de a kétgyerekeseknél több pénz marad

A miniszter jól csomagolta, hogy továbbra is a jövő zenéje az egyszámjegyű (tehát maximum 9 százalékos) személyi jövedelemadó, amit korábban már annyiszor belengetett. Most azzal fényezte a változatlanságot, hogy a kormány továbbra is biztosítja az Európában egyik legalacsonyabb 15 százalékos személyi jövedelemadót és a vállalkozások számára Európa legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját.

A családi adókedvezmény idén is emelkedik a kétgyermekeseknél. A jelenlegi 17 500 forint helyett elérik a kitűzött 20 ezer forintot/gyermek/hó. (Vagyis csemeténként 133 333 forinttal csökkenthető az adó- illetve járulékALAP).

Az adó-és járulékkedvezmény teljes érvényesítése minimálbér mellett is lehetséges, egykeresős családnál is, már most is. Összességében ez havi 40 ezer forint pluszt (az idei 35 ezer helyett) jelenthet a kétgyermekes szülőknek, ez 380 ezer családot érint.

Az egygyermekesek illetve három- vagy többgyermekesek kedvezménye viszont jövőre sem változik. Egy gyermekre megint marad a maximum havi 10 ezer forintos adó- és járulékkedvezmény, három, vagy több gyermekre pedig eltartottanként legfeljebb havi 33 ezer forintnyival lehet lefaragni az adót és a járulékokat.

Szochocsökkentés

Folytatódik a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó mérséklése is. A csökkentés mértéke sem okoz meglepetést: az ígért 2 százalékpont. Így a közteher a mostani 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenhet jövőre.

Itt azonban nincs megállás, a miniszteri ígéret szerint négy év múlva már csak 11,5 százalék lesz a szocho.

Áfacsökkentés

Bár Varga februárban még azt mondta, nem lesz áfacsökkentés, mégis begyömöszöltek egyet az adócsomagba. Egy újabb alapvető élelmiszer forgalmi adója csökken: az UHT és az ESL tej áfája kerül a legalacsonyabb, ötszázalékos kulcsba. Ezzel a tejek beállnak a legfontosabb élelmiszereknél elkezdett áfacsökkentési sorba a baromfihús, sertéshús, a friss tej, és tojás után.

Viszont úgy tűnik, hiába strapálták magukat a pékek, meg az agrárkamara, a kenyérnél nem lesz áfacsökkentés, a fürdősök is bukták a kérést, és úgy tűnik, a szállodások is hoppon maradnak, hiába lett Orbán Ráhel turisztikai tanácsadó. Bár ki tudja. Ez még csak tervezet.

Arra sem találtunk utalást, hogy esetleg mégis szándékában lenne a kormánynak meghosszabbítani a kedvezményes (5 százalékos) lakásáfa-időszakot, ami jövő év végén lejár.

Olcsóbb lesz a nyugdíjasok foglalkoztatása

A nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Szochot, egészség- és nyugdíjjárulékot már nem. Amivel tulajdonképpen eltörli a kormány a nyugdíjas szövetkezeteknek nyújtott adóelőnyt.

Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett. A kormány abban bízik, hogy a kedvező adószabályok miatt jövőre jelentősen megnő ez a szám. Na ja, égető a munkaerőhiány.

Megszűnő adók + 1 új

A javaslat szerint 2019-től már nem kell senkinek 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetnie.

Forrás: 24.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!