A dinamikus béremelkedések miatt gyorsabb élőmunkateher-csökkentést szorgalmaz a VOSZ főtitkára.

A héten nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek a jövő évi adócsomagot

– jelezte múlt szerdán Varga Mihály pénzügyminiszter. Ennek kapcsán Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Világgazdasággal közölte:

az élőmunkaterhek gyorsabb csökkentésére lenne szükség.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára

A kormány szándéka szerint (illetve a hatéves bérmegállapodás alapján) a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke újabb két százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra mérséklődik 2019 januárjától, ám Dávid Ferenc szerint ez nem ellentételezi a dinamikus bérfejlesztéseket, vagyis nagyobb csökkentésre lenne szükség. A szakmunkások garantált bérminimuma az utóbbi két évben csaknem 40 százalékkal emelkedett. A VOSZ főtitkára úgy látja, hogy ezt

az ország keleti felében képtelenek kigazdálkodni, például a kisebb településeken működő mikro- és kisvállalkozások. A hátrányos helyzetű településeken lévő cégek esetében szerinte szelektív, intenzívebb élőmunkateher-csökkentésre lenne szükség, ez lehetne egy erőteljes szochomérséklés vagy kedvezmény az iparűzési adó esetében.

A pénzügyminiszter a múlt héten jelezte: a szocho két százalékpontos csökkentése több mint százmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, a nyugdíjasok foglalkoztatásában pedig számottevő könnyebbség lesz, hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szochót és egyéb járulékokat fizetni.

Forrás: Világgazdaság

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!